Actualitzat el 03/01/2013

The Lito reapareix al Rumba Club

El romàntic rumber d'Horta es presenta amb nova formació

El primer disc de The Lito (Sant Gaudenci, 2011) va ser per a molts una revelació. La desimboltura de Raúl Quindós 'Lito', combinada amb la sàvia producció de Pep Lladó, va donar com a fruit un dels millors discos dels darrers anys en l'escena rumbera. Després, The Lito va mig abandonar, però ara torna amb un grup nou. Avui 4 de desembre actua al Rumba Club (sala Plataforma de Barcelona, 21.30 h). En parlem amb ell.


SONS: Abans de The Lito teníeu un duet: Lito & Leto.
LITO: Sí, vam començar amb l’amic d'Horta Leto, en plan de conya, al mateix temps que naixia el col·lectiu rumber d'Horta Sant Gaudenci. Després vam conèixer Ivan 'Win' de Los Impagaos, i vam passar a formar-ne part. Leto ho va deixar i em vaig quedar jo. Quan Los Impagaos també es van acabar em vaig trobar que jo tenia els meus temes, però no tenia grup. En Leto ja no hi era, vivia a Girona, però amb l'ajut de Sant Guadenci vam decidir llançar-nos a fer un disc. Vam anar a veure Pep Lladó.

SONS: I com va anar?
LITO: Recordo que em van fer una mena de càsting. Asseguts davant meu, Pep Lladó, Txarly Brown i Adrià Garriga [de Sant Gaudenci]. Amb el poc que sabia tocar la guitarra els vaig interpretar les meves cançons. Vam parlar i vam decidir que ho tiraríem endavant. La feina del Lladó va ser decisiva: ho va acabar d'arranjar tot i va cridar Rafalito i Johnny Salazar per participar al disc. Va quedar molt rodonet, i això és perquè Lladó va agafar les meves cançons (alguntes de compartides amb Leto), que en certa manera eren un esbós, i les va saber arranjar a la perfecció. És un professional. 

SONS: D'on et ve l'afició a la rumba?
LITO: Els meus pares no són de Barcelona: la meva mare és de Salamanca i el meu pare és gallec. A l’estiu, a Salamanca, jo escoltava des de petit flamenc, rumba flamenca... i m’agradava força tot aquest món, la guitarra... després, a mesura que em vaig fer gran, ho vaig anar trobant massa dur i em vaig anar aficionant a les músiques de deix rumber o aflamencat, però més properes al pop.

SONS:
En aquest sentit, el disc de The Lito fa pensar en la música de Kiko Veneno, pel caràcter desenfadat i la gràcia a l'hora de captar el so de les barriades populars.
LITO: Que diguis això és tot un honor. Kiko Veneno té un concepte musical on hi cap el flamenc, però molt més tirant al pop. Això és el que a mi m’agrada, i és el que em surt. Altres fan una rumba més crua o més 'pura', però hi ha d'haver de tot, no?

SONS: Ara estrenes una nova formació.

LITO: Sí. Amb l'anterior ho vaig deixar per incompatibilitat amb els músics. No veia que la cosa tirés gaire endavant, així que vaig decidir deixar-ho, però al cap d'un mes em van trucar uns amics del percussionista, que volien fer un combo i que no tenien cantant. A l'estiu vam fer un bolo a les festes del Raval i en vam sortir tots molt contents. Així que tornem a estar en marxa. Hem actuat a Sant Just, al Rumbàlia, al Prat de Llobregat i ara al Rumba Club. Són músics molt joves, uns de l'ESMUC i altres del Taller de Músics, i tenen molta il·lusió. La formació actual de The Lito és Pau Domingo (piano), Francesc Domingo (baix), Joan Palà (percussionista), Andreu Pichar (bateria) i Javier Zarco (guitarra). 

SONS: Ja teniu noves cançons? Van en la mateixa línia que les anteriors?
LITO: Sí, en tenim tres de noves, i a poc a poc n'anirem fent. I sí, van en la mateixa línia que les anteriors, perquè de moment no em surt una altra cosa. Digue'n romàntic, digue'n guarru, o el que vulguis, però és el que em surt de dins: lletres d'amor i desamor. De tota manera, i encara que sigui sense fer cap canvi radical, si que intentaré escriure sobre algun tema nou properament. 

Sons de la Mediterrània no és l'únic mitjà que s'ha fet ressò del retorn de l'artista hortenc. La prova n'és aquest vídeo:FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]