Actualitzat el 11/04/2016

Gralla, festa gran

El 23è Dia del Graller, a Vilafranca del Penedès del 15 al 17 d'abril

La gralla, que segueix fent-se gran, viurà el proper cap de setmana una de les seves dates més assenyalades de l'any: el 23è Dia del Graller de Vilafranca del Penedès, amb cercaviles, concerts, presentacions, fira de lutiers, actuacions als balcons i debats de carajillo.

Inxa Impro Quartet, retratats en acció per Juan Miguel Morales

El 23è Dia del Graller –que organitza des del 1994 la Coordinadora de Grallers de Vilafranca– ja va tenir un preàmbul en forma de tertúlia el passat 9 d'abril al Casal Popular de Vilafranca, on es va discutir sobre la gralla als anys setanta. El gruix d'activitats, de tota manera, tindrà lloc el cap de setmana del 15 al 17 d'abril.

Divendres 15 a la tarda es posarà l'accent en el vessant formatiu, amb una cercavila d'escoles de música tradicional de l'Alt i el Baix Penedès i del Garraf que finalitzarà a la plaça de la Vila (18.30 h) amb la intenció "d'acostar els nous músics a l'escenari habitual de la gralla: el carrer". I el mateix divendres, a la nit, les colles de grallers de Vilafranca oferiran el concert Carajillo al Forat del Pany (24 h): una sobretaula amb música de gralles mentre es fa petar la xerrada i es pren cafè o el que més convingui.

La jornada de dissabte 16 d'abril arrencarà amb el toc de balcó, en què al llarg del matí, i per segon any consecutiu, les colles de gralles interpretaran diverses peces des dels balcons del centre (al Casino, a la Rambla de Sant Francesc, a la plaça de la Vila, al carrer de la Parellada, al carrer de Santa Maria i a la plaça de Santa Maria). I a les 12.30 h, a la sala d'actes de l'Escorxador, Heura Gaya presentarà el llibre Inrospeccions, amb un seguit de noves composicions que duen la gralla per terrenys infreqüents: "Trilogia esporògena", sobre un manifest de Marcel Casellas; "Epíleg de l'any madur", sobre poemes de Ricard Creus; "Ballaruga", fantasia inspirada en un text de Joaquim Rabasseda, i "Colors", per a gralla i piano.

Ja la tarda de dissabte (18 h) els carrers del centre acolliran Un tomb per la Vila, amb la representació del Ball de Galeres de Reus, que forma part del Seguici Festiu reusenc i que es va recuperar el 2003,  acompanyats per l'Escola de Música de Vilafranca. A les 20.30, a l'auditori de Vinseum, hi haurà concert amb Inxa Impro Quartet, el quartet integrat per Manu Sabaté (gralla i clarinet baix), Marc Figuerola (guitarra), Arnau Obiols (bateria) i Joan Tomàs (contrabaix). Com en el cas citat anteriorment d'Heura Gaya, aquest també té la llavor en el projecte de final de carrera de Manu Sabaté a l'ESMUC, el 2012. La proposta va anar creixent. L'any 2013 van guanyar el VI Concurs Sons de la Mediterrània i actualment tenen dos discos publicats –All That Trad (autoeditat, 2013) i Kind of Trad (Temps Record, 2014)– on el jazz i la música tradicional catalana s'entrellacen amb la gralla com a element important. 

Diumenge 17 d'abril, finalment, tindrà lloc la cercavila pel centre de Vilafranca i el Concert del 23è Dia del Graller amb totes les colles participants a la plaça de Sant Joan, la XIII Fira de Lutiers i l'actuació dels Castelles de Vilafranca. L'il·lustre sitgetà Jordi Cubillos farà de presentador i, a més, rebrà un reconeixement per part del Dia del Graller per la seva tasca de divulgació i activisme en el món de la festa i la cultura popular.


FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]