Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 25/07/2016

La Coixinera i Mataró fan festa

El grup celebra els 15 anys a les Santes amb un doble CD i la Banda de l'Agrupació Musical del Maresme

El grup La Coixinera serà un dels protagonistes destacats en la recta final de Les Santes de Mataró. El divendres 29 de juliol, al Pati del Cafè Nou (21 h), es presentaran amb la Banda de l'Agrupació Musical del Maresme en un concert antològic arranjat per Marcel Casellas. I a més, acaben de publicar un doble disc al voltant de les músiques i els sons de la festa major mataronina.

La Coixinera amb Marcel Casellas i la Banda de l'Agrupació Musical del Maresme

Si entenem el folk com aquella música vinculada al seu entorn més immediat, La Coixinera són la quinta essència del folk, perquè la seva música no s'entén sense el paper dinamitzador que juga en la cultura, maresmenca en general i mataronina en particular.

Aquesta setmana tenim dues noves mostres d'això que estem dient: per celebrar el seu quinzè aniversari han publicat un doble disc, Sons de festa: Les Santes, Festa Major de Mataró (Casa de la Música Popular, 2016), que recull, en el primer disc o cara A, les músiques pròpies de les Santes interpretades per músics de categoria vinculats a la cultura popular de la ciutat maresmenca: Pau Benítez, Quim Boix, Roger Cucurella, Roger Andorrà, Alba Logan, Gerard Alís, Jordi Montasell, Joan i Oriol López, Joan Cot... a més de La Principal de la Nit, que interpreta "No n'hi ha prou" -tal i com fa a la festa cada nit del 28 de juliol- i l'acompanyament ambiental dels sons que la musicòloga Maria Salicrú-Maltas, de l'associació Mapasonor, ha anat enregistrant al llarg dels anys de Santes: crits, nens, xibarri, càntics, campanes... Moltes de les peces d'aquesta cara A es van recollir en el llibre Les Santes en lletra i música (... i 15!, 2007), tot i que n'hi ha altres que s'han incorporat a la festa més recentment.

Al segon disc o cara B hi trobem deu balls dels que conformen el seguici festiu de les Santes, interpretats per La Coixinera i enregistrats als estudis So.Cat de Pau Vinyoles. Aquí us n'oferim dos, la "Marxa del toc de novena" (que s'interpreta durant l'Estrena i fins ara era inèdita) i el "Ball de grossos":

Marxa del toc de novena

Ball de grossos

Però a més, La Coixinera festejarà el quinzè aniversari també a l'escenari. Serà el 29 de juliol acompanyats de la cinquantena de músics que formen la Banda de l'Agrupació Musical del Maresme -ja ha col·laborat anteriorment per les Santes amb Oskorri, Botifarra i Brams- i també amb uns quants convidats especials: el dolçainer Josep Sebastià, Roger Cucurella i Roger Andorrà, Pau Benítez, i fins i tot l'Esbart Sant Cugat, que comparteix amb La Coixinera una mateixa sensibilitat alhora de treballar amb la música i la cultura popular. El concert serà antològic, amb una mostra de les músiques que La Coixinera ha anat fent al llarg d'aquests quinze anys. I perquè tot tingui un mateix color i soni com ha de sonar, els arranjaments els ha fet tot un especialista en la matèria: Marcel Casellas. Especialista no només perquè coneix el repertori i la feina d'arranjador, sinó perquè també ha treballat força amb el director de la banda, Pere Bono.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]