Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 11/12/2017

Trenet a Perpinyà

Mosaic mediterrani (13)

L'any 1943 Charles Trenet va agafar un trenet de Montpeller a Perpinyà i, mentre passava per l'estany de Thau, al costat de la Seta de Brassens, va començar a imaginar el que seria un dels grans clàssics del segle XX: "La mer". Aquesta bucòlica cançó protagonitza el capítol 13 de la sèrie 'Mosaic mediterrani'.  
Charles Trenet

Brassens va inspirar una multitud d'artistes. I Trenet va inspirar Brassens. A final dels anys seixanta, Sebastià Gasch escrivia: "... els renovadors de la cançó francesa i els primers conreadors de l'actual cançó catalana aparegueren en el temps oportú. En efecte, la cançó francesa estava estancada, s'amanerava per conformar-se a motlles establerts. Va esclatar aleshores la bomba Trenet. Charles Trenet, veritable fenomen de la cançó, que componia, versificava i interpretava les seves cançons amb idèntica inspiració, autèntic poeta, invariablement alegre i bucòlic i pastorívol, assaonat tot això amb un bri de follia burlesca, suau, amable, va aportar a la cançó francesa un vigor nou, una frescor acabada d'estrenar. Charles Trenet fou una ardent i jovenívola revelació. Es va erigir en cantor de l'aire lliure, del vent, de les estrelles, del cel blau. Va sorgir oportunament, doncs".

I el cronista barceloní encara hi afegia: "La poesia de Brassens té una frescor que fa pensar en la de Trenet, però un Trenet d'aquesta postguerra, d'un món amb el gust per la bohèmia; l'anar per les carreteres amb una flor al trau i una cançó als llavis no té el seu origen en una fantasia gratuïta, sinó que és el fruit d'una tendresa desencisada. És indiscutible que, després de la revelació de Trenet l'any 1937, no havíem pogut assistir a la desclosa d'un cantaire tan original i tan espontani com Georges Brassens. Trenet i Brassens foren els primers autors-intèrprets; són uns poetes que canten".

Charles Trenet va néixer al cor del país occità, a Narbona, l'any 1913. La vocació artística se li va despertar a Perpinyà, on va passar bona part de la seva adolescència i primera joventut, aprenent de l'escriptor i periodista Albert Bausil i col·laborant al setmanari Le coq catalan. Anys després, ja consagrat a tot França com "le Fou Chantant", els seus vincles amb la cultura catalana es plasmaven en una composició, "La jolie sardane", on imitava la introducció del flabiol a la cobla xiulant i on dibuixava una escena bucòlica entre les barques de Colliure.


El mar, idealitzat com un espai de pau i llibertat, va ser un dels grans motius en les cançons de Charles Trenet. I la que és segurament la seva cançó més transcendent es diu així, "La mer", concebuda el 1943 en tren i a la vora del Mediterrani. Té ritme de fox i una lletra entre impressionista i bucòlica que descriu els canvis de colors del mar. Sembla que el cantant no estava en principi gaire convençut de les seves possibilitats d'èxit. La trobava massa afectada o grandiloqüent. I, de fet, la primera versió no és seva, sinó de la cantant parisenca Reneé Lebas (1945).

El 1946, finalment, la interpreta Charles Trenet. Aquell mateix any el músic se'n va de gira pel Canadà i els Estats Units. És a Amèrica on el lletrista Jack Lawrence l'adapta lliurement a l'anglès amb el títol de "Beyond the Sea". I en aquesta llengua la interpretaran Bobby Darin, Rod Stewart, Robbie Williams... Convertida ràpidament en un estàndard mundial, hi ha també grans interpretacions instrumentals, com la de l'orquestra de Benny Goodman o la de Django Reinhardt al costat de Stéphane Grappelli.

Navega per les etiquetes

La MerCharles Trenet

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]