Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 16/01/2018

Amb Ausiàs March cap a l'infinit

Estrenem una peça de 'Cant espiritual', el nou disc de Carles Dénia

Ja està a punt de sortir de fàbrica el nou àlbum de Carles Dénia, Cant espiritual (autoeditat, 2018), on el músic de Gandia canta un dels poemes més especials, densos i crus del gran Ausiàs March. A Sons de la Mediterrània i Enderrock estrenem una de les cançons: "A tu deman que lo cor m'enfortesques".

Carles Dénia. Foto: Dani Álvarez

"A tu deman que lo cor m'enfortesques" és el tercer tall d'un disc que té un sentit unitari, perquè recorre íntegrament el "Cant espiritual" d'Ausiàs March, però que alhora transcorre per sonoritats molt diverses que s'alternen i s'entrellaçen. Cant melismàtic valencià, flamenc, jazz... Com el mateix poema, aquest és un disc dens, cru i laberíntic que projecta els versos medievals cap a un espai atemporal. En el cas d'aquesta peça, arrenca amb una harmonia molt clàssica, veu i guitarres despullades a les quals es van afegint la flauta, els cors, les percussions... "En general, quan escric música no vaig presdisposat a crear cap resultat concret, prefereixo que la música vagi duent-me allà on la cançó demana, i més encara en projectes tan especials com aquest", explica Carles Dénia, que fa uns anys ja va establir una fita de música arrelada i lliure amb la seva adaptació musical dels poetes andalusins al costat de l'escriptor i traductor Josep Piera: El paradís de les paraules (Comboi, 2011).

Pel que fa a la lletra, "A tu deman que lo cor m'enfortesques" segueix el to impactant i acarnissat de tot el poema. "Arrenca amb un lament, com una pregària, i acaba com una queixa i una exigència. El poeta fa un crit i demana ajuda. Per mi és una de les parts més emocionants del Cant espiritual. Hi ha tota una evolució del personatge, que va canviant al llarg del text", explica el músic. 


David Domínguez, Carles Dénia i Aleix Tobias, a la presentació del Cant Espiritual a Gandia. Foto: Natxo Francés


Cant espiritual és l'únic poema d'Ausiàs March on no hi ha rima. Però tots els versos són inalterablement decasíl·labs, un dels trets que han enamorat al llarg dels segles els lletraferits, i també artistes com Raimon. Carles Dénia, que s'ha deixat cos i ànima en aquest projecte, s'adreça en el llibret del disc al poeta: "Hui, sa i estalvi, encara escolte el ressò de les teues deu martellades". "En tota l'obra d'Ausiàs no hi ha ni una falta mètrica. És infal·lible, i això fa que els seus versos t'impactin i et quedin gravats, molt abans fins i tot d'entendre el seu sentit", comenta el cantaor.

Després d'estrenar l'espectacle del disc al teatre Serrano de Gandia, Dénia i els seus músics duran el Cant espiritual el 2 de febrer al Gran Teatre de Xàtiva i el 24 de març al teatre Rialto de València. "L'estrena va ser pura màgia, tots els músics en vam eixir molt emocionats –recorda Carles Dénia–, és un directe que no és fàcil, perquè a l'escenari no es pronuncia cap paraula que no sigui del poema marquià. Hi ha com un fil d'energia que no es pot trencar amb salutacions. Es produeix una tensió amb el públic que és molt especial, una mena d'incomoditat que m'agrada perquè és diferent i s'adiu amb l'ambient del poema." 

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]