Actualitzat el 21/09/2018

Guia folk de la Mercè

Triem deu activitats de cultura popular i música d'arrel

Barcelona celebra del 21 al 24 de setembre les festes de la Mercè, amb un munt de saraus escampats per la ciutat. D'entre tots, a Sons de la Mediterrània n'hem triat deu de relacionats amb la cultura popular i la música d'arrel tradicional. Seguicis festius, rumbes, folk, sardanes, flamenc, chaabi, fado...
Joc de Cucanya a les Festes de Sant Roc, que protagonitzen una exposició a la Casa dels Entremesos. Foto: Ajuntament de Barcelona

1. Ministrils del Camí Ral
21 de setembre · Palau de la Virreina - Rambla - Ferran - Pl. Sant Jaume - Ferran - Rambla - Palau de la Virreina · 18.45 h 
Com és tradicional, els Ministrils del Camí Ral acompanyaran pel centre de la ciutat el Bestiari i els Gegants, a qui enguany s'han afegit excepcionalment els Gegants Nous de la Casa de la Caritat o de Corpus de Barcelona. Atenció! La plataforma Panàtics i el Gremi de Flequers conviden a berenar pa amb xocolata.

2. Sardanes inaugurals i sardanes per la Diada
21 de setembre · Avinguda de la Catedral · 19 h
24 de setembre · Basílica de la Mercè · 22 h

Entre la pila d'activitats sardanístiques que hi haurà per la Mercè, la primera serà l'actuació de la cobla 'oficial' de la ciutat, la Sant Jordi, que obrirà les festes coincidint amb el Toc d'Inici. A més, la mateixa cobla oferirà també un concert a la Basílica de la Mercè el dilluns 24.

3. La festa viscuda
Fins al 23 de setembre · Casa dels Entremesos
Fins al 23 de setembre pot visitar-se a la Casa dels Entremesos l'exposició La festa viscuda, Sant Roc, 1884-1983, amb documents i testimonis històrics de la festa major més antiga de Barcelona: la de la plaça Nova, que se celebra com a mínim des del 1589.

4. Nit de fados
21 de setembre · Avinguda de la Catedral · 22.30 h
Enguany, Lisboa és la ciutat convidada per la Mercè. Per això la primera nit de música a l'avinguda de la Catedral estarà protagonitzada pel fado, i més concretament per la innovadora cantant Cuca Roseta i l'històric fadista Camané.

5. Els balls d'Aureli Capmany
22 de setembre · Avinguda de la Catedral i plaça de Sant Jaume
Coincidint amb el 150è aniversari del naixement del folklorista Aureli Capmany, l'Esbart Català de Dansaires li dedicarà aquesta edició del festival Mercè Dansa. Després de mostres de danses relacionades amb la feina de Capmany durant el matí i la tarda davant la Catedral, el festival es desplaçarà a la plaça de Sant Jaume, on a les 19.30 h es ballarà el Galop de la Mercè. 

6. Miquel Gil i Botifarra
22 de setembre · Avinguda de la Catedral · 22.30 h
Les dues estrelles de la música popular valenciana, Miquel Gil i Pep Gimeno Botifarra, oferiran al cor de la capital catalana Nus, l'espectacle lúdic-divulgatiu amb què ensenyen des de fa anys moltes de les claus i les històries que caracteritzen la música popular valenciana. Sempre, sempre, valen la pena.

7. Orchestre El Gusto
22 de setembre · Avinguda de la Catedral · 0.15 h
Formació intergeneracional que enfonsa les seves arrels en el chaabi, la música popular magribina desenvolupada al llarg del segle XX amb aportacions diverses (rumba, pasdoble, música andalusina, cançó francesa...) i protagonitzada tant per músics musulmans com jueus. Una bona oportunitat per evocar la gloriosa història musical de l'Algèria del segle passat.

8. Danses africanes amb Avelino Chantre
Del 22 al 24 de setembre · Parc de la Ciutadella · Passis a les 17 h i a les 19.15 h
Des de la seva base a Lisboa, el ballarí i coreògraf de Cap Verd Avelino Chantre ha esdevingut tota una referència pel que fa a la combinació de la dansa contemporània amb els balls tradicionals africans: funaná, kolá, coladera, mazurca, semba, kizomba...

9. Nit de rumba
23 de setembre · Moll de la Fusta · 22 h
La rumba serà present a la Mercè amb un triple cartell la nit de diumenge: el cantautor malagueny El Kanka, el neocalorrista Pantanito avançant algunes cançons del seu futur disc María Lionza, i Sabor de Gràcia amb el seu homenatge a Peret.  

10. Nit de flamenc
24 de setembre · Avinguda de la Catedral · 22.30 h
La nit de diumenge davant la Catedral la protagonitzaran dues grans personalitats heterodoxes del flamenc actual. La cantaora del Poble-sec Mayte Martín, interpretant les cançons del seu exquisit disc AlcantaraManuel, i la sevillana Rosario la Tremendita presentant el seu segon disc, de títol i formes atrevides: Delirium Tremens.

Navega per les etiquetes

MercèFolkBarcelona

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]