El Museu de Tortosa acull a partir d'aquest divendres 26 d'octubre l'exposició
Gaites, gralles i dolçaines, centrada en la tradició d'aquesta família d'instruments a tota l'àrea de l'antic Bisbat de Tortosa: del Priorat al Baix Maestrat i del mar al Matarranya. En parlem amb el comissari, el gaiter i lutier
Joan Pellisa.
Gaita de Francisco Pallarés, Lo Gaiter de Paüls. Foto: Arxiu Joan Pellisa
L'exposició s'inaugurarà aquest divendres 26 d'octubre al Museu de Tortosa (19.30 h). I com no podia ser d'altra manera, hi sonarà la música. A més de la participació de diverses colles de Tortosa i els voltants,
Joan Pellisa, acompanyat al tambor pel seu germà
Josep, farà sonar l'instrument més antic dels que es poden veure a l'exposició: una gaita de
Francisco Pallarés 'Lo Gaiter de Paüls', que pot datar-se a la primera meitat del segle XIX.
Precisament un dels objectius de l'exposició és donar a conèixer aquesta família d'instruments, el seu context social, la seva història, el seu ús festiu... La gaita, similar però diferent de la gralla i de la dolçaina, i molt més desconeguda, s'havia tocat en tots els territoris de l'antic Bisbat de Tortosa, però actualment només sobreviu en el seu ús tradicional a la comarca dels Ports, al voltant de Morella. "Mostrem instruments provinents de diversos fons i col·leccions però sobretot expliquem com eren els gaiters, què feien, qui eren...", explica Joan Pellisa. L'exposició presenta, per exemple, un mapa amb els gaiters tradicionals que han animat els diversos pobles des del segle XVIII fins als anys vuitanta, i també es dediquen càpsules específiques a personalitats importants: Francisco Pallarés de Paüls, Paco i Daniel Arasa 'Los Flarets' de Santa Bàrbara, Camilo Ronzano de Sorita, Ximo Albiol de Benicarló i Xavi i Toni Pellisa de la Fatarella... Fill precisament d'aquesta família de músics i gaiters, Joan Pellisa va fer recerca de jove coneixent els darrers gaiters i tamborers tradicionals, dipositaris d'una tradició fràgil i valuosa que atresora ritmes trencats, temperaments específics, etc.
A banda de l'àmbit més històric, una altra part de l'exposició està dedicada a analitzar i representar el present d'aquests intruments, amb un audiovisual en què diverses persones parlen del moment actual i es mostra l'entorn social de la música, el moviment associatiu que es vertebra a través de les colles, els moments festius, etc.
L'exposició Gaites, gralles i dolçaines podrà visitar-se al Museu de Tortosa fins al 10 de febrer i posteriorment es farà itinerant. La primera parada serà el Museu de les Terres de l'Ebre d'Amposta.
Gaites i tambor de Camilo Ronzano, gaiter de Sorita del Maestrat. Foto: Arxiu Joan Pellisa