Actualitzat el 23/01/2019

Costums mediterranis: beure a galet

Josep Maria Rovira presenta el llibre 'El porró. De Poblet a Nova York'

Ja se sap que la música d'arrel no pot separar-se del seu entorn. Per això, a més de sons, ens agrada comentar de tant en tant altres sentits de la Mediterrània. Per exemple, el del vi airejat i begut amb porró. Josep Maria Rovira en parlarà aquest dissate al Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí. 
Gaudint del porró. Foto: Arxiu Museu de la Vida Rural

¿Què serien els concerts dels Quicos sense l'esperat número en què el Noi fa circular un porró amb vi de Batea entre el públic? De ben segur, tota una altra cosa... El porró és un gran invent. Des dels seus orígens a Poblet, al segle XIV, fins a les grans col·leccions internacionals de vidre, com la del Corning Museum of Glass de Nova York, el porró ha estat la inspiració de poetes i literats, i d’artistes com Picasso, Miró i Matisse, a causa de la seva bellesa i excepcionalitat.

El proper dissabte 26 de gener a les 18 h, la sala d’actes del Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí acollirà la presentació del llibre El porró. De Poblet a Nova York, de Josep M. Rovira i Valls. A més de l’autor, presentarà l’acte el periodista i escriptor Joan Rendé i Masdéu. L’obra ha estat publicada gràcies a la Beca Maria Font de Carulla, convocada pel Museu de la Vida Rural, l’Editorial Barcino i la Fundació Carulla. L’objectiu de la beca és afavorir la recerca etnològica, així com projectes de recerca sociològica, històrica i literària que tinguin a veure específicament amb el món rural. 

El llibre, que ha estat editat per l'editorial Cossetània, fa un repàs a l’evolució d'aquest atuell, des de l’edat antiga i la importància de beure a galet, fins a les propostes més contemporànies. L’obra permet aprofundir en un dels objectes típics catalans que més s’ha sabut reinventar i reinterpretar. L'autor, Josep M. Rovira i Valls (Cabra del Camp, l'Alt Camp, 1958), entusiasta del vidre i de la ceràmica popular, d’uns anys ençà s’ha dedicat a l’estudi del porró.

Navega per les etiquetes

Museu de la Vida RuralporróCossetània

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]