Actualitzat el 16/04/2019

Música i reflexió a la vora del Mediterrani

El XII Portalblau Festival de Música i Art a la Mediterrània, de l'11 de juliol al 9 d'agost a l'Escala

Ja s'ha donat a conèixer la programació del XII Portalblau de l'Escala. En l'àmbit de les músiques més o menys properes al folk i l'arrel mediterrània, destaquen les actuacions de Paco Ibáñez, Orpheus XXI, Marcel Lázara i Júlia Arrey, Rusó Sala i Clàudia Cabero
Paco Ibáñez. Foto: Stéphane Barbier

El festival d'estiu de l'Escala, el Portalblau, ja ha donat a conèixer la programació de la seva dotzena edició, que tindrà lloc de l'11 de juliol al 9 d'agost. Bona part de les actuacions tindran a veure amb la música d'arrel mediterrània, i també hi haurà diverses activitats al voltant de la crisi de la migració que es viu actualment en aquest antic racó de món.

Així, el grup Orpheus XXI, format per refugiats de tota la Mediterrània a partir d'una idea del mestre igualadí Jordi Savall, actuarà el 2 d'agost a l'escenari del Mar d'en Manassa. Sota la direcció del gran sonador de nei sirià Moslem Rahal, oferiran un repertori que abasta peces de Catalunya, Armènia, Síria, el Marroc, Israel i el Kurdistan. A més, la conferència inaugural, el 12 de juliol a l'Alfolí de la Sal, reunirà l'activista i periodista Sara Montesinos i el fotoperiodista Martí Albesa, que exposaran la situació de les persones que actualment miren de passar del sud al nord del Mediterrani per diverses vies. També a l'Alfolí de la Sal, el periodista Tomàs Alcoverro pronunciarà la conferència Entre Barcelona i Beirut, dues vores del Mediterrani, mentre que l'artista Marc Sellarès protagonitzarà Maremortum, una intervenció artística que es farà a les platges de l'Escala per denunciar la tragèdia dels nàufrags al Mediterrani mentre duri el festival. 


Orpheus XII. Foto: Arxiu Alia Vox

Un altre dels noms propis del festival serà el de Paco Ibáñez, que el 27 de juliol actuarà en un espai únic, les ruïnes d'Empúries, en el marc dels 50 anys del seu llegendari concert a l'Olympia de París (el doble disc que va recollir aquella actuació vibrant es reeditarà amb motiu de l'aniversari). Acompanyaran el combatiu cantautor el guitarrista Mario Mas i el bandoneonista César Stroscio.

Dins el cicle Ro Re Vi, que marida música i vi a l'Alfolí de la Sal, es presentarà el nou treball de la cantant empordanesa Rusó Sala, Desirem (Microscopi, 2019), un recull de cançons de fortes arrels i aromes marineres, gravat amb la complicitat del percussionista Aleix Tobias i la multiinstrumentista Míriam Encinas.

Pel que fa a la programació del Portalblau al carrer, la guanyadora de l'XI Concurs Sons de la Mediterrània, Clàudia Cabero, actuarà en solitari el 12 de juliol; l'espectacle poètic Una vela en el mar blau: poesia catalana de tema grec reunirà l'actriu Carme Callol, l'actor Jaume Comas i els músics Josep Tero i Ferran Martínez, el 9 d'agost al vespre a la Punta, i el 20 de juliol, a la Riba, serà el torn del duo format per Marcel Lázara i Júlia Arrey.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]