Isaïes Albert | Actualitzat el 14/07/2019

El folk valencià es fa jazz amb Ximo Caffarena

El veterà multiinstrumentista publica un disc amb el projecte FolkenJazz

El nou treball de Ximo Caffarena amb el projecte FolkenJazz barreja cançons de la música tradicional valenciana amb estils com el swing, la bossanova o els ritmes afro en una formació clàssica de quartet de jazz.

Ximo Caffarena Quartet. Foto: Arxiu de l'artista

La música tradicional valenciana viu un moment de gran vitalitat. Fusió i tradició s’entrecreuen per dotar-la de nous ambients i nous llenguatges. Ara Ximo Caffarena s’ha posat també mans a l’obra i s’ha alineat amb el seu jazz per explorar terrenys amb la cançó folklòrica de la seva terra. Cançons que parlen de festa, de treball, de situacions quotidianes...

Amb FolkenJazz, la veterana formació encapçalada per Caffarena al saxo i la flauta, engega un projecte que descriu com “una sonoritat original i interessant que obri un nou camí per al desenvolupament de la música creativa valenciana”. La improvisació en clau jazz es fa realitat en un repertori que es va recuperant els últims temps, coincidint amb un interès en augment del públic per la música d'arrel. A Caffarena l'acompanyen Christian Molina (piano), Luis Llario (contrabaix) i Juanjo Garcerà (bateria).

No obstant això, no és la primera vegada que Caffarena s’endinsa en aquest univers tradicional. De fet, és un músic reconegut per haver estat en una contínua tasca al camp del folk. "Fa més de trenta anys que vaig començar a recopilar, seleccionar i reharmonitzar temes i cançons tradicionals valencianes amb la idea de poder desenvolupar línies d’improvisació interessants. Eren temps en què jo militava en les files d’Al Tall i d’Urbàlia Rurana a més de tocar amb grups de jazz".

La formació té previstos, de moment, dos únics recitals amb aquest repertori. El primer serà dissabte 17 d'agost al Perellonet (València) en el marc del Festival de Jazz de València. El segon està programat per dijous 21 de novembre a la Universitat Politècnica de València. 

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]