Actualitzat el 07/10/2019

Cultura popular mallorquina i sarda, a Felanitx

La Fira del Pebre Bord acull cada any activitats de folk organitzades per Abeniara

El dissabte 19 i el diumenge 20 d'octubre se celebrarà una nova edició de l'emblemàtica Fira del Pebre Bord a Felanitx. I com sempre, hi haurà una important programació de música tradicional i d'arrel, gràcies a l'empenta i la imaginació de l'agrupació felanitxera Abeniara.
Su Consonu Santu Juanne Foto: Arxiu del grup

La Fira del Pebre Bord té un gran arrelament a Felanitx i, tradicionalment, ha marcat l'inici de la temporada de matances i el moment per comprar el pebre bord, ingredient imprescindible per elaborar la sobrassada. Des de fa uns anys, l'activitat comercial es complementa amb una interessant mostra de folklore i cultura popular de Mallorca i d'altres indrets.

Així, el dissabte 19 d'octubre, al parc municipal de Sa Torre i en acabar la trobada de gegants, arrencarà la XVI Ballada del Pebre Bord, enguany amb la participació dels grups Abeniara i Mata Escrita. Els primers van formar-se l'any 2003, prenent el nom d'una antiga alqueria de Felanitx en temps de la dominació musulmana i dedicant-se al foment de les ballades populars i la música mallorquina, entre moltes altres activitats culturals. Pel que fa a Mata Escrita, és una de les formacions que actualment més estan animant el panorama del ball de bot a Mallorca.

L'endemà, diumenge 20, la mateixa agrupació Abeniara protagonitzarà al matí la XV Mostra Folklòrica de la Fira del Pebre Bord, que enguany compartirà amb dues formacions provinents de l'illa de Sardenya: el grup Ittiri Cannedu, del poble d'Ittiri, i Su Consonu Santu Juanne, de Thiesi. Els primers son una agrupació històrica que des de 1974 treballa divulgant les danses, les músiques i la cultura popular sardes; mentre que els segons presenten la tradició del cantu a tenòre (un espectacular i riquíssim gènere musical que lliga la polifonia amb la poesia en llengua sarda, i que l'any 2005 va ser reconeguda com Obra Mestra del Patrimoni Oral i Intangible de la Humanitat per la Unesco). 

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]