Actualitzat el 09/10/2019

Homenatge als Grallers de l'Acord

El 25 d'octubre al Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú

Hi ha grups i persones que han fet una tasca impagable difonent i preservant la tradició musical dels diversos racons dels Països Catalans. Els Grallers de l'Acord en són un gran exemple. El proper 25 d'octubre, el Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú els retrà un homenatge pels quaranta anys. 
Grallers de l'Acord Foto: Arxiu Teatre Principal

El concert, impulsat pels grallers vilanovins Clau de Mar -deixebles dels Grallers de l'Acord, amb els quals van començar a aprendre a l'Escola Municipal d'Instruments Tradicionals de Vianova- tindrà com a fil conductor la tasca artística i activista d'aquesta colla històrica nascuda l'octubre de 1979, posant en relleu quatre de les seves grans aportacions: la tasca formativa, l'habilitat per du el so de la gralla a nous territoris, la capacitat per adaptar-se a les més diverses circumstàncies i la contribució a actualitzar el repertori funcional per a balls de gralles i cercaviles.

A més de formar i ajudar a la consolidació de nous grups i de recuperar antigues músiques tradicionals per a gralles, els Grallers de l'Acord van fer gires per Provença, Portugal, Anglaterra, França, Itàlia i Cuba. Entre les col·laboracions que van fer amb altres estils i disciplines, hi ha la Companyia Elèctrica Dharma, amb qui van girar durant el 1994, i la companyia teatral La Cuadra de Sevilla, dirigida per Salvador Tábora.

El grup també té una remarcable i variada producció discogràfica: Ara venen tremolant la geganta i el gegant (1983), Grallers de l'Acord (Tram, 1993) i Fruit del temps (Tram, 2000). 

"El que volíem és que això fos no només un homenatge a L'Acord, sinó a tota la gent que a partir dels anys setanta va treballar per la recuperació de la gralla i de la musica tradicional", explica Marta Pujadas, integrant de Clau de Mar. Amb aquesta premissa, l'espectacle prendrà elements emblemàtics de la història del grup i mostrarà paral·lelament l'evolució de la gralla fins als nostres dies.

Hi participaran quatre grups, que exemplificaran amb les seves propostes cada bloc de l'homenatge. A més dels mateixos Grallers de l'Acord (Xavier Planas a la gralla primera, Joan Masip a la gralla segona, Miquel González a la gralla tercera i baixa i Eloi Martí al timbal), que es reuniran novament amb motiu d'aquest homenatge, hi haurà els Quatre Quarts (Jordi Mestres i Jaume Aguza a la gralla dolça, Pau Puig a la gralla baixa i Daniel Carbonell a la gralla subbaixa), en representació del gran desenvolupament que la gralla ha experimentat en el terreny acadèmic; el duet Criatures (Ivó Jordà a la gralla dolça i Marçal Ramon a l'acordió diatònic), com exemple de formació que ha sabut dur la gralla a nous repertoris, noves combinacions instrumentals i nous espais de concert, i els Inxa Brass Band (Cristina Boixadera, Carles Giralt i Marta Pujadas a la gralla dolça, Armand Franco al tible, Marià Franco i Maria Antònia Pujol a la tenora, Òscar Prats al trombó, Gerard Babiloni al fiscorn, Juan Rodríguez a la tuba, Marc Piñol al timbal i Gerard Pouget al bombo), que reuneix també els músics de Clau de Mar i que servirà per mostrar com la gralla continua ocupant el carrer i l'espai públic, però anant molt més enllà de la formació més típica o convencional. 

 

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]