Actualitzat el 22/10/2019

Còctel de rumba i cuplets

Els Arrels de Gràcia presenten 'Remena, nen!' al seu barri en el marc del Circuit Folc

Gairebé 50 anys després del llegendari disc de Guillermina Motta, Remena nena (Edigsa, 1970), els Arrels de Gràcia han agafat aquells cuplets dels anys vint i els han tocat per rumba a Remena, nen! (Satélite K, 2019). Aquest 25 d'octubre el presenten al CAT de Gràcia (22 h), en el marc del Circuit Folc.
Arrels de Gràcia Foto: Arxiu del CAT

Liderats per Jonatan Ximenis, els Arrels de Gràcia presenten el disc Remena, nen! , una revisió a ritme de rumba del clàssic de Guillermina Motta, Remena nena. Es tracta de cuplets en català, escrits i popularitzats majoritàriament a la Barcelona dels anys vint del segle passat, un repertori entranyable que s'ha transmès a través de generacions. Música urbana de primera categoria, igual que la rumba catalana, que dècades més tard va cristal·litzar a la mateixa ciutat de Barcelona.

El disc ha comptat amb la col·laboració del pianista Francesc Burrull, que el 1970 va fer la direcció musical de Remena nena, i de la cantant Laura Santos. També ha tingut la complicitat de Guillermina Motta, que escriu un text per al llibret, i de l'escriptor Julià Guillamón, que ha estat l'impulsor del projecte.

La producció musical de Jack Tarradellas combina elements del cuplet clàssic (violins, jocs de percussions, marimbes, cors) amb una base rumbera. Els cuplets sobre la mala vida i els baixos fons es fan més dramàtics, com a "La perduda", que canten a duo Laura Santos i Jonatan Ximenis. Altres peces recorden el calipso ("El vestir d'en Pascual") i alegres i rítmiques, com en el cas de la popular "Remena nena". A més, com a bonus track, s'ha gravat "La barcelonista" i ha reunit jugadors del Barça dels anys vint (quan la cantava Mercedes Serós), dels principis dels setanta (quan la va cantar Guillermina Motta) i d'avui. Samitier, Rexach i Messi; cuplet, pop i rumba.


Portada del senzill 'La barcelonista', de Guillermina Motta

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]