Actualitzat el 06/04/2020

El Romanç del Covid-19, entre València i Igualada

Ximo Caffarena i el seu fill Quim Sanç actualitzen el romanç de la Cileta

Un dels referents del folk i la música tradicional del País Valencià, Ximo Caffarena, juntament amb el seu fill, Quim Sanç, han actualitzat el popular "Romanç de la Cileta" com a "Romanç del Covid-19". Confinats l'un a València i l'altre a Igualada. És llarguet, però val molt la pena seguir-ne la lletra.
 

Quim Sanç du la primera veu i la guitarra, mentre el seu pare, que ha fet aquesta harmonització, fa la segona veu i toca el baix. Amb una llarga trajectòria lligada a grups com Al Tall i Urbàlia Rurana, Ximo Caffarena ha destacat precisament per l'actualització i la connexió de la música d'arrel valenciana amb camps com el jazz, tal com es pot escoltar en el seu darrer treball, gravat amb el seu quartet: FolkenJazz (Sedajazz, 2019), on fan adaptacions instrumentals i amb el sentit jazzístic d'un bon grapat de cançons de tradició oral. Pel que fa al seu fill, Quim Sanç, és un cantautor que també es basa principalment en les lletres crítiques i la tradició musical valenciana, incorporant tocs, per exemple, del son cubà i la rumba. El 2013 va publicar el disc Primeres intencions, i el 2018, Queixalets

El "Romanç de la Cileta" és una cançó tradicional que explica la història d'un estudiant templat que es disfressa per entrar a casa d'una xicona. En el camp del folk ha conegut moltes versions. El grup Alimara la va gravar a Cançons i danses del País Valencià (Puput, 1979). Miquel Gil la va convertir en una rumba, amb la col·laboració de Bikimel, al disc X Marcianes (Temps Record, 2011). El grup Sis Veus en va fer una altra actualització, titulada "Romanç nou de Cileta", en el disc Els dies i les dones (autoeditat, 2019). En aquesta nova adaptació, la melodia es manté però la lletra és tota una altra: s'expliquen en set minuts i mig uns quants dels despropòsits, però també les heroïcitats, que hem anat coneixent en les darreres setmanes d'emergència sanitària. 


FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]