Actualitzat el 22/06/2020

Un Dansàneu aferrat i recomençat

El festival de música i dansa canvia les dates i potencia els espais a l'aire lliure per sortejar la pandèmia

El Dansàneu, festival de cultures del Pirineu, ha presentat la 29a edició aquest matí, com ja és tradicional, entre els frescos romànics conservarts al MNAC, a Barcelona. Les noves dates (del 23 al 30 d'agost), l'aposta per espais a l'aire lliure i la incorporació de noves seus són tres de les novetats.  
Roberto Olivan davant els frescos de Santa Maria d'Àneu, al MNAC Foto: Joan Blanco

Com ja ha fet en els anys anteriors, el Dansàneu ha convidat un pregoner per presentar, de manera diferent i literària, el festival. Aquest cop ha estat el poeta Josep Pedrals, que ha fet de rapsoda recitant un text ric, rítmic i eufònic, sobre els trets naturals i culturals de les valls, sobre la cultura humana que s'hi desplega i sobre els balls i danses tradicionals que s'hi van conformant.

Des del vessant més institucional tant la directora del festival, Rut Martínez, com el president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, Ferran Rella, i la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya, Maria Àngels Blasco, han destacat que aquesta serà amb tota seguretat una edició especial: la pandèmia va estar a punt de fer-los suspendre el festival, però finalment han entès que l'havien de fer per un triple compromís amb el territori, amb els artistes i amb el públic. En aquest sentit, Rella ha reivindicat "el fil invisible però gruixut que lliga dansa, música i territori a les Valls d'Àneu. Aquesta serà una edició de resistència íntima, de cultura pròxima i crítica. Un festival recomençat com la mar de Valéry".

També ha actuat en la presentació el que serà el protagonista de l'obertura del festival, el ballarí i coreògraf tortosí Roberto Olivan, que ha dansat i interactuat amb els àngels de les pintures originals de Santa Maria d'Àneu. Serà precisament a Santa Maria d'Àneu, a Escalarre, el 23 d'agost a les 19 h, on Olivan encetarà el Dansàneu 2020 amb l'espectacle INFERNO V.I.P. A continuació d'aquest espectacle inaugural, el graller Manu Sabaté actuarà amb el violista de roda Romain Baudoin. I en els dies posteriors, s'anirà desplegant pel territori una programació amb espectacles i activitats en què es creuen la música d'arrel, la dansa i la creació contemporànies i el patrimoni històric i cultural. A causa de la Covid-19, el festival ha potenciat els espectacles programats a l'aire lliure, amb un recinte firal d'Esterri d'Àneu que es prepararà expressament per a l'ocasió.

La proposta ballada de Les Impuxibles Des-espera es presentarà en companyia de la compositora i pianista Clara Peya (Fira d'Esterri, 25 d'agost); el grup Ovidi 25, en coproducció amb el BarnaSants, s'aliarà amb la Factoria Mascaró per coreografiar les cançons més emblemàtiques del cantautor d'Alcoi (Fira d'Esterri, 29 d'agost); la ballarina Montserrat Selma es trobarà amb la música d'El Petit de Cal Eril (Fira d'Esterri, 27 d'agost); la companyia de circ contemporani Nilak farà equip amb el percussionista Arnau Obiols en un projecte de residència artística que es presentarà en un entorn natural emblemàtic, MónNatura Pirineus, a les Planes de Son (28 d'agost).

Més encàrrecs especials: la Factoria Mascaró (fundada per l'impulsor del Dansàneu, l'enyorat Joan Serra) no només ballarà Ovidi en aquesta edició, sinó que també, amb el grup de polifonia vocal masculina La Nova Euterpe, estrenarà un projecte de recuperació de peces litúrgiques populars del Pirineu (Santa Maria d'Àneu, 30 d'agost). Encara en clau d'art, de circ i de dansa, Júlia Farrero tancarà el Dansàneu amb l'espectacle Teia, basada en la tradició fallaire a les muntanyes (Esterri d'Àneu, 30 d'agost). 

S'incorpora a més una subseu a la Vall d'Àssua, amb l'església de Sant Víctor a Saurí, on el duet Criatures farà dos passis presentant la seva cambra d'arrel (26 d'agost). Les Marala Trio actuaran en la proximitat del Jardí de Gallimó d'Esterri (28 d'agost), el duet Daura de música tradicional actuarà a la Llar d'Avis d'Esterri (29 d'agost), l'Orquestrina Trama animarà el castell de València d'Àneu (30 d'agost), culminant una curiosa experiència literària protagonitzada per l'escriptor Jordi Lara, que s'haurà passat la nit anterior tot sol al castell,  i la ballarina basca Nerea Martínez mesclarà dansa i el so de la txalaparta en l'espectacle Biraka, a Son (29 d'agost).  

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]