Actualitzat el 07/08/2020

Cornamusam incert però més decidit que mai

El Festival Internacional de la Cornamusa, del 27 al 29 d'agost a Olot

La XXIX edició del Cornamusam, que es va posposar el passat mes de maig degut a l'estat d'alarma, tindrà edició presencial a finals d'agost. Així, la majoria dels actes que estaven programats es podran salvar i es podran dur a terme si l'evolució de la pandèmia no és desfavorable.
Els Berros de la Cort

Per primer cop a la seva història el festival començarà un dijous, amb una col·laboració amb Òmnium Cultural Garrotxa. A mode de prèvia de la programació musical, el periodista Ferran Riera presentarà el seu llibre Inventari. La música folk als Països Catalans, del franquisme al Tradicionàrius (Cossetània) dins del cicle Els dijous d'Òmnium.

Aquest any la tocada d'inici anirà a càrrec d'Elda Daunis. Es posa en valor la seva figura com a dona en el món de la música tradicional i del sac a les comarques gironines. A la tocada d'inici la seguiran, com sempre el ball de la Cabreta interpretat per RSK!, la macrocobla de ministrers de la Garrotxa. La nit de divendres acabarà amb l'escenari obert de la CornamuJAM, que ja encadena tres edicions seguides.

Les activitats de dissabte començaran amb les parades per bufar i la pujada dels sacaires, espais participatius destinats a tothom qui vulgui portar el sac i interpretar alguna peça. Destaca especialment el concert-vermut d'enguany: una producció del festival encarregada a Jordi Molina i Perepau Ximenis, que tocaran els seus instruments, tenora i acordió respectivament, conjuntament amb el sac de gemecs de Pol Valverde. La tarda serà per a la Cabreta i la Cobla espontània, malgrat que no hi podrà haver la tradicional cercavila pels carrers tal com la coneixem fins ara. Seguidament Els Berros de la Cort presentaran el seu últim disc, Torb (Segell Microscopi, 2019), en el seu retorn al festival després de 9 anys. Les activitats acabaran dissabte a la nit amb el concert de la Cobla la Mitja Lluna i la cloenda a càrrec d'El Til·ler, l'associació que organitza el festival.
 
El pressupost del festival s'ha vist afectat, de manera que alguns dels actes previstos pel maig passat sí que s'han hagut de suspendre, com és la visita de l'irlandès Jarlath Henderson o l'estrena d'un nou projecte en col·laboració amb Marcel Casellas. Tots ells, però, seran presents a la XXX edició del festival, al 2021.

La voluntat dels organitzadors és que l'experiència del públic sigui la millor possible i que en cap moment la seva seguretat es pugui veure compromesa. Per això s'haurà de respectar tota mesura de seguretat vigent. Així, serà imprescindible accedir al recinte amb mascareta, no presentar cap símptoma, mantenir les distàncies de seguretat i deixar un registre d'entrada i sortida del recinte.

Tots els actes es concentraran a la zona del Puig del Roser d'Olot, que tindrà l'accés tancat a un aforament concret. Això implica que alguns actes hauran de canviar el format per adequar-se al nou espai, com és el cas de la tocada d'inici o la cercavila i ball de la Cabreta. Malgrat les adaptacions s'ha volgut mantenir aquests actes, que constitueixen l'essència del festival, a més a més de totes les activitats participatives.

"No sabem si podrem fer el Cornamusam"
Des de l'organització, expliquen que una situació excepcional demanava una campanya excepcional. "La realitat ha superat la ficció, i ens hem vist abocats a una situació, que ha sacsejat tots els estaments de la societat, però afectant especialment (una altra vegada) la cultura. La incertesa s’ha apoderat de totes les capes de la cultura, des del músic fins al programador i, per primer cop, també de l’espectador, que s’ha vist privat del dret a consumir cultura".

En aquest context, la gràfica del Cornamusam es converteix en un crit de protesta, i a partir del desordre i la incertesa, hem generat una campanya que vol posar de manifest una situació límit, i que demana una solució a crits, una solució que depèn tant de músics, com de festivals, com d’usuaris. Així mateix, aquesta gràfica busca acostar-se als nous mitjans, i els seus llenguatges característics: el mem, la irreverència i la conceptualització. D’aquesta forma, s'aposta per una gràfica que no només vol transgredir en la seva estètica, si no en la seva manera d’apel·lar el públic, i de comunicar-s’hi. Una gràfica incerta, per a una situació incerta.
FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]