Actualitzat el 21/09/2020

Vida i cançons de Palmira Jaquetti

Aquest 21 de setembre es fa a la Filmoteca de Catalunya l'acte central del seu 125è aniversari

Avui, dilluns 21 de setembre, fa 125 anys que va néixer Palmira Jaquetti. La Filmoteca de Catalunya, a Barcelona, acollirà l'acte central de commemoració, que girarà al voltant de la cançó popular catalana, gran passió de la poetessa i folklorista, així com de la seva vida i obra.
Palmira Jaquetti amb una informant al Ripollès, el 1934 Foto: Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural

Dins dels actes commemoratius de l’Any Palmira Jaquetti, aquest dilluns 21 de setembre, a la Filmoteca de Catalunya (19 h), i coincidint amb la seva data de naixement, el 21 de setembre de 1895, s’ha programat un acte que gira al voltant de dos eixos fonamentals. El primer, la cançó popular catalana, una de les grans passions de Palmira Jaquetti; i el segon, la seva vida i obra, a partir d’un breu escrit autobiogràfic que ella mateixa va fer, encoratjada per la seva amiga, l’escriptora i biògrafa, Roser Matheu.

En la primera part de l’acte, el músic, investigador i divulgador de la cançó popular catalana, Artur Blasco, connectarà la recerca de cançons populars, que ell mateix va fer a partir dels anys 60 del segle XX, amb la que va dur a terme Palmira Jaquetti més de trenta anys abans. De fet, Blasco va poder entrevistar familiars de persones que havien cantat cançons a Palmira Jaquetti quan ella va recórrer molts pobles del Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i l’Alta Ribagorça en el marc de les Missions de Recerca per a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya.

Posteriorment, es projectarà un petit documental, realitzat a partir d’una idea d’Artur Blasco i d’uns enregistraments realitzats per ell mateix, en què el públic podrà familiaritzar-se amb el tipus de cançó que Palmira Jaquetti va recollir en els anys 20 i 30 del segle XX en aquells mateixos indrets i en aquelles mateixes famílies.

En la segona part de l’acte, la productora i intèrpret Susanna Barranco ens oferirà la dramatització ‘Palmira Jaquetti, un cant a la vida’, una composició creada especialment per a l’ocasió a partir de l’autobiografia de Palmira Jaquetti i d’alguns dels seus poemes i cançons. Aquesta dramatització anirà acompanyada de la interpretació al piano, a càrrec del músic Pau Sastre, de diverses peces musicals de Jaquetti i d’altres que ha compost ell mateix.

L’acte en el seu conjunt constituirà el preàmbul de l’exposició dedicada a Palmira Jaquetti, que es preveu que s’inauguri el proper mes de novembre al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, i s’emmarca en les accions previstes per tal homenatjar Palmira Jaquetti en el 125è aniversari del seu naixement, i reivindicar, així, la seva important aportació a la cultura catalana.

Navega per les etiquetes

FilmotecaPalmira JaquettiCançons

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]