Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 05/11/2020

Memòria gràfica i oral del carrer de la Cera

El casal Folch i Torres acull fins al 4 de desembre l'exposició 'La rumba catalana: gitana i catalana"

El casal Folch i Torres del barri del Raval, a Barcelona, acull fins al 4 de desembre l'exposició La rumba catalana: gitana i catalana, muntada a partir del projecte que l'associació Carabutsí està impulsant els darrers anys per recuperar la memòria de la comunitat gitana del Portal i el carrer de la Cera. 
Una de les fotos històriques que poden veure's a l'exposició Foto: Associació Carabutsí

Hi ha fotos, com aquesta de dalt, que i·luminen el passat. S'hi veuen un grup de gitanos. Amb americana però descamisats. Amb espardenyes i amb els bigotets estil Clark Gable. Fent palmes. És el carrer de la Cera de Barcelona, en l'època en què a la majoria de carrers encara es treien les cadires a la vorera per fer petar la xerrada o veure passar la vida. A segona fila, a l'esquerra, el Toqui i l'Orelles, dos dels personatges clau que van començar a donar forma i ambient a una música que acabaria dient-se rumba catalana.

Aquesta és una de les 7.000 fotografies inèdites fins ara que l'associació Carabutsí ha catalogat des del 2018, quan va  engegar un projecte comunitari sobre la memòria gitana a través d'un grup de dones del carrer de la Cera. A més, també s'estan recollint vídeos, casetes, films de super8... i un grup de joves dones gitanes estan visitant les famílies d'aquesta antiga comunitat, establerta des de fa segles al barri del Portal, per rescatar-ne tot el que es pugui de la seva història. "De moment hem visitat quatre o cinc cases i ja hem destapat un munt d'històries i materials, autèntics tresors, tot i que encara queda moltíssima feina per fer i tothom hi vol participar", explica Sam 'Mosqueton' Garcia, músic i president de l'associació Carabutsí, "volem ser al màxim de meticulosos perquè la informació sigui al màxim de completa i pugui consultar-la tothom".  El 2019, l'associació va ser reconeguda amb el premi Ciutat de Barcelona en la categoria de Cultura Popular i Comunitària.

Una selecció del material recollit pot visitar-se fins al 4 de desembre al casal Folch i Torres del Raval, a l'exposició La rumba catalana: gitana i catalana. És la segona mostra que es fa en el marc d'aquest projecte. Anteriorment ja se'n va fer una altra, més general, sobre el passat, el present i el futur dels gitanos en aquest tros de ciutat que abans es deia el Xino i ara es diu el Raval: els oficis que feien, el pas del catolicisme al culte evangèlic, els que feien les Amèriques comerciant amb roba (per exemple Toni Valentí, el palmero de les ulleres de Peret), la vida social, els casaments, etc. 

La 'Gitanola'
Sam 'Mosquetón' explica que en paral·lel a l'exposició hi havia organitzades algunes activitats paral·leles que, de moment, han quedat aturades per la pandèmia. Sí que estan treballant, però, en la instal·lació a l'exposició d'una 'Gitanola', que podrà veure's -i escoltar-se- a partir de la setmana vinent. I què és això? Doncs una màquina que, com les antigues gramoles o jukebox de vinils que omplien de música de moda els bars del Xino, reunirà 50 temes emblemàtics de la rumba catalana, des de les primeres gravacions històriques fins a l'any 1992. També s'ha endarrerit la creació de l'Ecomuseu Urbà dels Gitanos de Barcelona, previst incialment per aquest 2020, i que, si tot va bé, podrà inaugurar-se el gener de l'any vinent als locals que el districte de Ciutat Vella té al número 10 del carrer de la Cera.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]