Actualitzat el 20/01/2021

De sud a nord

Les músiques de Tunísia i els gèneres dels gitanos europeus, al Tradicionàrius a Ràdio 4

El programa Tradicionàrius a Ràdio 4 d'aquest dissabte 23 de gener centrarà la primera part en els sons populars de Tunísia, país de la costa mediterrània de l'àfrica, petit en comparació amb els seus veïns, però amb una gran riquesa cultural i musical. I a la segona part, música tradicional dels gitanos europeus.
Anouar Brahem

El 1999 va crear-se un festival a Tunísia dedicat a promoure joves valors musicals d'aquell país, i també a connectar-lo amb tradicions i artistes provinents d'altres racons de la riba mediterrània. Al programa Tradiciònaris a Ràdio 4 d'aquest dissabte 23 de gener sonaran alguns dels músiques que van passar per aquest festival, impulsat per Radio El Jem, i que han acabat fent grans carreres. És el cas cas del duo de germans Amine & Hamza, virtuosos de l'ud i del qanun, que tan aviat han recreat amb els seus instruments les formes flamenques com han col·laborat amb el grup de percussió badaloní Tactequeté, en una recordada trobada a la Fira Mediterrània de Manresa, fa ja uns quants anys. O la cantant Meriem Laâbibi que s'acompanya de guitarra, violí... i interpreta musicacions de grans autors de la poesia àrab. I per descomptat, el sonador d'ud Anouar Brahem, que ha actuat en diverses ocasions a Barcelona, en el marc de l'enyorat Festival de Músiques del Mon, i que ha col·laborat amb grans estrelles del jazz, tot i que ell explica que la seva música beu, fonamentalment, de la música d'arrel magribina.

I a la segona part del programa, salt a través del mar cap al nord, concretament cap als sons populars i característics de diverses comunitats gitanes, amb els violins dels tarafs romanesos de Taraf de Haidouks, els manouche francesos i belgues com Coco Briaval, els berlinesos Igitanos, les cançons rítmiques de la cantant txeca Vera Kal'Ibílá... i la trobada entre música índia i rumba catalana amb Farid Saadna i Titi Robin cantant "En aquesta casa". La música gitana no coneix fronteres, però pot arribar a ser extraordinàriament virtuosa, viva i evocadora. 

Una finestra al món del folk
El programa Tradicionàrius, en conveni amb el CAT, es pot escoltar cada dissabte a Ràdio 4, de 14 a 15 h, i es pot escoltar i descarregar a través d'internet aquí. A més, ofereix entrevistes en profunditat amb destacats artistes de l'escena folk i de la música popular catalana en col·laboració amb el web Sons de la Mediterrània. 

Navega per les etiquetes

TunísiaAnouar Brahemgitanos

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]