Actualitzat el 04/02/2021

Desperten els instruments del monestir de Ripoll

El Centre d'Artesania Catalunya en mostra rèpliques i n'explica el context

El Centre d'Artesania Catalunya, a Barcelona, acull fins a l'11 d'abril l'exposició Despertant instruments adormits, que recull un projecte de recreació dels instruments musicals que apareixen a la portalada romànica del monestir de Santa Maria de Ripoll, i també de les músiques que interpretaven.
Peça recreada que figura a la portalada del monestir de Ripoll

El centre d’Artesania Catalunya de la Generalitat obre, el proper dijous 11 de febrer, el seu programa d’exposicions per aquest 2021 amb aquesta exposició, que forma part del projecte europeu Awakening European Sleeping Instruments per a la difusió i promoció dels instruments i de les músiques creades al voltant de la portalada del monestir de Santa Maria de Ripoll durant l’edat mitjana.

La iniciativa neix del treball de recerca que ha realitzat el musicòleg i investigador Antoni Madueño, que a través d’arxius i documents antics i amb la col·laboració de diversos lutiers artesans ha recreat els instruments del romànic representats en pedra a la Portalada de Ripoll, recuperant alhora els sons i les pràctiques d’interpretació de la música medieval.

L’exposició, inèdita i de caràcter intimista, mostra vuit tipologies d’instruments reconstruïts, rabecs, violes i corns; i es complementarà amb activitats paral·leles: una visita guiada inaugural en format online (11 de febrer, 18 h), una taula rodona virtual sobre la construcció d’instruments de sons medievals al segle XXI (11 de març, 18 h); i, de cara a l'abril, un concert on s’hi interpretaran les obres de l’Scriptorium de Ripoll, amb els instruments re­produïts i d’altres instruments d’origen medieval, així com les cançons dels trobadors occitans i la música modal de Xipre i d’Itàlia.

A través de la narrativa iconogràfica de la Portalada i de la recuperació dels instru­ments antics, s’ha pogut relacionar projectes d’orígens tan diversos com d’Itàlia, França i Xipre. Els instru­ments “fòssils” de la Portalada –que s’han con­servat vius en la música del folklore xipriota, el romànic a Itàlia o els projectes pioners de recu­peració d’instruments medievals a França– són els nòduls d’una xarxa que depassa les fronteres europees.


Músics a la portalada del monestir

Navega per les etiquetes

RipollArtesaniainstruments

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]