Actualitzat el 11/02/2021

Tres pals de paller

Jaume Arnella, Biel Majoral i Vicent Torrent, Premi Enderrock a la Trajectòria

Per primera vegada a la història, Enderrock concedirà ex aequo el Premi a la Trajectòria a tres notables personalitats de la música d’inspiració tradicional. Jaume Arnella (Barcelona, 1943), Biel Majoral (Gabriel Oliver, Algaida, 1950) i Vicent Torrent (València, 1945)
Vicent Torrent, Biel Majoral i Jaume Arnella Foto: Juan Miguel Morales

Vicent Torrent, Biel Majoral i Jaume Arnella són tres pals de paller de la música d'arrel i el folk als Països Catalans. Tots tres s’han significat per la seva tasca de recerca, difusió i promoció, i han aconseguit una rellevància i influència que ha ultrapassat generacions. Arnella es va donar a conèixer amb el Grup de Folk i ha encapçalat projectes com Els Sapastres o l’Orquestrina Galana abans de consolidar un projecte en solitari de referència. Majoral no s’ha prodigat tant en el camp dels enregistraments, però ha situat el llistó de l’autoexigència a un nivell molt alt sense cedir gens al seu compromís amb el país i la societat del seu temps. Per la seva banda, Torrent ha encapçalat durant quatre dècades el grup Al Tall, una de les formacions més carismàtiques i estimades del folk als Països Catalans i, a més, ha ideat i dirigit la Fonoteca de Materials de la Generalitat Valenciana.

També s'han donat a conèixer els 10 nominats que passen a la segona fase dels Premis Enderrock de votació popular en cada categoria. En la categoria de millor disc de folk del 2020, els nominats han estat Balkan Paradise Orchestra per Odissea (Calaverita Records, 2020), Ballaveu per Ball de nit (Segell Mircoscopi, 2020), Cati Plana i Pau Puig per Tretze vares (Segell Microscopi, 2020), Coloma Bertran per Nocturns i diamants (Segell Microscopi, 2020), Joan Garriga i El Mariatxi Galàctic per El ball i el plany (Fina Estampa, 2020), Krregades de Romanços per KR 3.0 (autoeditat, 2020), La Coixinera per Tenim i tindrem (Segell Microscopi, 2020), Marala per A trenc d'alba (U98 Music, 2020), Roba Estesa per Dolors (Halley Records, 2020) i Sabor de Gràcia per 25 A (DiscMedi, 2020).

Pel que fa al premi a la millor cançó de folk del 2020 per votació popular, les deu peces que passen a la fase següent son "Da Mas Over", de Balkan Paradise Orchestra; "Dalt del cotxe | Un, dos, rat", de Ballaveu; "Cançó de bressol", de Coloma Bertran; "Camí ral", de Germà Negre i Koers; "Ballem!", de Joan Garriga i El Mariatxi Galàctic; "Què tenim", de La Coixinera; "La luna", de La Companyia MINIMíssima; "A trenc d'alba", de Marala; i "Cendres i plaers" i "La gent", de Roba Estesa.

La gala de lliurament dels Premis Enderrock 2021 - XXIII Premis de la Música Catalana tindrà lloc el dijous 8 d'abril a l'Auditori de Girona.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]