Actualitzat el 29/06/2021

Veus femenines a la vora de la mar

Les Nits d'Estiu, al Museu d'Història de Catalunya els dies 14, 21 i 28 de juliol

El Museu d’Història de Catalunya recupera les seves Nits d’Estiu amb el cicle ‘Veus femenines de la Mediterrània’. La terrassa del museu, amb vistes al port vell i la ciutat de Barcelona, acollirà en tres nits de juliol les actuacions de Coloma Bertran, Paula Grande amb Anna Ferrer i Marala Trio.
Paula Grande i Anna Ferrer

El cicle, organitzat amb la col·laboració de la Fira Mediterrània de Manresa, recorrerà les tradicions musicals de diversos racons de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears, tot creant un pont amb la modernitat i acostant-se a les tendències musicals més actuals.

El 14 de juliol, la violinista osonenca Coloma Bertran obrirà el cicle acompanyada d’un grup d’artistes convidats –Carles Belda, Guillem Soler i Arnau Tordera– amb un concert íntim que explora les possibilitats del violí i la veu. El 21 de juliol, la gironina Paula Grande i la menorquina Anna Ferrer reivindicaran el rol de les dones en els últims dos segles a través de la música popular de les comarques gironines, amb Vega, una proposta trencadora que poua en el cançoner Càntut i que experimenta amb els sons més actuals. Finalment, el 28 de juliol, les Marala Trio, grup format per tres compositores de Catalunya, les Balears i el País Valencià presentaran el seu repertori de cançons que beuen del present i dels cants ancestrals dels seus orígens.

Música, cultura i feminisme
‘Veus femenines de la Mediterrània’ és també una reivindicació feminista. No només perquè les bandes les lideren dones, sinó perquè la seva música posa les dones al centre. Elles protagonitzen les cançons tradicionals de Paula Grande i Anna Ferrer, i el seu disc Vega és un homenatge a les seves àvies i a totes les mares, filles, nenes i joves de generacions passades. Molts dels poemes musicats que canta Marala Trio són de poetesses i el títol del seu àlbum, A trenc d’alba , fa referència al moment en què les dones troben la força per començar a mostrar-se al món. Amb Nocturns i diamants , un disc íntim creat dels silencis de la nit, Coloma Bertran proposa un espectacle impregnat d’emocions, despullant cada una de les cançons i deixant molta llibertat a la interpretació.

‘Elles també hi eren’
Més enllà d’oferir un programa musical de qualitat, el Museu d’Història de Catalunya proposa una experiència completa que reuneix música, cultura, història i oci. I és que, abans del concert, les persones assistents que hagin reservat prèviament podran gaudir de la visita guiada ‘Elles també hi eren’ un recorregut en clau de gènere a l’exposició permanent. Treballadores, mares, governants, lluitadores... Dones molt diferents han protagonitzat la història, malgrat que no sempre han estat visibilitzades. ‘Elles també hi eren’ proposa un recorregut per l’exposició permanent tot aturant-se en les vivències de les dones de diferents èpoques, posant en valor la seva contribució al desenvolupament de la societat i reflexionant sobre els avenços i retrocessos en l’exercici dels seus drets.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]