Actualitzat el 15/09/2021

Amunt i crits!

Els Ministrils del Camí Ral recordaran Jordi Fàbregas a La Mercè amb una nova peça de Marçal Ramon

Les properes festes de La Mercè seran les primeres en què els Ministrils del Camí Ral, el grup que acompanya des del 1993 el seguici popular de Barcelona, hi participarà sense el seu fundador i director, Jordi Fàbregas. Eduard Casals n'ha pres el relleu i s'hi estrenarà la peça d'homenatge "Amunt i crits".
Jordi Fàbregas dirigint els Ministrils del Camí Ral

Amunt i crits és una expressió popular que es fa servir per donar ànims i encomanar trempera. Jordi Fàbregas la feia servir tothora, per tancar un mail o per coronar una cantada. Fins i tot va titular així una cançó que va escriure als catorze anys a partir d'un poema del seu pare. I és així, "Amunt i crits", com el músic de la Garriga Marçal Ramon ha anomenat la peça d'homenatge que s'estrenarà a La Mercè 2021 i que s'incorporarà al tradicional "Toc d'Inici" que cada setembre interpreten els quaranta músics dels Ministrils del Camí Ral. Pel que fa a l'encarregat de prendre el relleu de Fàbregas en la direcció d'aquest grup on conviuen gralles, tarotes, flabiols, sacs de gemecs, percussions... serà un altre músic de llarga trajectòria vinculada al folk i la música tradicional: Eduard Casals, que entre moltes altres coses dirigeix la Banda Provençana que interpreta el "Toc d'Inici" de L'Hospitalet de Llobregat.

A l'hora d'escriure "Amunt i crits", Marçal Ramon explica que ha mirat que la composició encaixi en el conjunt del Toc d'inici. La peça passa per aires de ballet, de corranda i, cap al final, més solemne, de marxa mora. I també inclou algunes picades d'ullet a músiques emblemàtiques escrites per Jordi Fàbregas, com l'"Au, jovent" amb què s'obria el primer disc del seu grup Coses, Via fora! (Movieplay, 1976), o les Balladetes que va escriure per al seu poble, Sallent.

Seguint les necessitats d'aquests temps particularment estranys per a la cultura popular, enguany el "Toc d'inici" es farà amb entrada limitada a la plaça Sant Jaume de Barcelona el proper dijous 23 de setembre a les 19.45 h. Les entrades poden adquirir-se a partir del dijous 16 de setembre a les 9 h en aquest enllaç.
A més, properament es publicarà el llibre Toc d'Inici. Repertori dels Ministrils del Camí Ral, editat pel CAT amb la col·laboració de l'ICUB, el departament de Cultura de la Generalitat i la Casa dels Entremesos. 

Els Ministrils del Camí Ral van néixer el 1993, quan l'Associació Cultural Tram va rebre l'encàrrec de l'Ajuntament de Barcelona per "fer una proposta d'integració de la música tradicional a les festes de La Mercè". La proposta incloïa la creació d’un toc d’inici, la música per a les figures que ho necessitaven, la banda que les interpreta –els Ministrils del Camí Ral – recordant la figura medieval que connectava Barcelona amb ciutats del país; i la programació de la MercèFOLK. Les músiques del Toc d’inici i de la majoria de les figures les va fer en Jordi Fàbregas que, a més, va exercir la direcció del grup fins a La Mercè de la pandèmia l’any passat.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]