Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 20/09/2021

Espècies d'Orient

Xurxo Fernandes presenta 'Levaino!' al CAT

El passat dissabte 18 de setembre va arrencar una nova temporada al CAT de Barcelona amb Xurxo Fernandes, una de les puntes de llança del nou folk gallec, una escena que darrerament trenca motllos. I el teatre gracienc va esdevenir durant una estona un encantador cabaret atlàntico-mediterrani.
Xurxo Fernandes i Pandeireteiras sen Fronteiros, al CAT

Traginers, navegants, exiliats i refugiats han sigut en bona part responsables que les músiques populars s'hagin anat escampant i transformant pel planeta... Les músiques del vell món van germinar en terres americanes i nous pals transatlàntics com la rumba o el tango van impactar després en ciutats cosmopolites del Mediterrani com Alger o Beirut, tan bullicioses com riques en tavernes i cafès-cantant. Com si la rosa dels vents hagués embogit, estils, instruments i repertoris van mudant-se i arrelant mutatis mutandi.

Alguns d'aquests processos s'han estudiat una mica. Altres, no tant. El gallec Xurxo Fernandes, que s'ha capbussat durant anys en la tradició oral gallega recopilant cançons entre la gent gran, i que també s'ha deixat seduir per les antigues melodies i romanços de les comunitats sefardites i els estils dels territoris de l'antic Imperi Otomà, ha amalgamat tot aquest substrat en un disc sorprenent, Levaino! (autoeditat, 2021), que dissabte passat va presentar a l'escenari del CAT, en el primer concert del nou curs. 

Levaino! és un exercici d'orientalisme fantasiós. Espècies del Llevant que ens arriben del Ponent. Cançons tradicionals transplantades i salpebrades amb gust i fantasia. Recorda una mica, i salvant les distàncies, el disc d'Els Pavesos Valencia, Estambul, Konstantinopolis (Fonomusic, 1979). Però curiosament, Levaino! és un àlbum que desprén alhora una rara naturalitat i que parla també, tal com va explicar un didàctic Xurxo Fernandes des de l'escenari del CAT, d'autenticitat i d'identitats que mereixen ser defensades en temps en què la globalització ha fet les cultures autòctones encara una mica més fràgils.

En el cas d'aquest projecte, s'allunya dels camins més trillats perquè proposa una mirada diferent a la música gallega, incidint més en la seva proximitat estètica a la mediterraneïtat (per exemple, en les percussions i els cants de les pandeireteiras) que no pas al món cèltic, amb el qual se la relaciona molt més habitualment. I és així com jotes, pasdobles o muiñeiras se subratllen des dels teclats amb acompanyaments que recorden les orquestres andalusines, des de les percussions amb filigranes i ritmes trencats, i des dels vents amb una expressivitat ben pròxima a l'efusivitat dels Balcans. 

Però hi ha més elements en joc. La posada en escena es completa amb la colla de Pandeireteiras sin Fronteiros, homes i dones mudats per a l'ocasió amb una curiosa estètica mig nòmada mig camperola i que tan aviat fan de claca des de baix de l'escenari com pugen a fer cors, reforçant el sentit comunitari d'un repertori que extreu noves brillantors de peces recopilades a llogarrets de Galícia, a l'antiga Constantinoble o a Smirna.

El concert amb què es va inaugurar un nou curs al CAT -el curs en què sembla que, si el virus vol, es podrà tornar als aforaments complets i als balls– va ser colorista i divertit, festiu i desenfadat. Fins i tot es va parodiar la proverbial cantarella amb què es fan anar els encàrrecs i el tràfec gastronòmic als bars gallecs. Però el concert duia incorporat també una càrrega de fons, tal com va explicar Fernandes cap al final de l'actuació. Abduïda per la immediatesa i la fragmentació de les xarxes, empresonada a les pantalletes, la nostra societat, cada dia més individualista, s'està quedant òrfena de rituals comunitaris. És per això que la peça que tanca i que dona títol al disc, la més 'programàtica', la van intèrpretar tots amb posat solemne i hipnòtic, molt seriós, deixant-se endur pels vents de la història que duen els antics cants d'una terreta a una altra.

Navega per les etiquetes

Xurxo FernandesCATLevaino!

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]