Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 31/12/2021

Quin tros de músic!

Cantadors i sonadors dels Països Catalans homenatjaran Maties Mazarico el 30 de gener a Prada

El proper diumenge 30 de gener, al poliesportiu de Prada de Conflent, es farà al llarg de la tarda una Trobada de cantadors i sonadors dels Països Catalans que servirà per homenatjar un d'aquells músics que han anat fent feina humil i titànica en el camp de la cultura popular: Maties Mazarico

Maties Mazarico 

Si la cultura i la música popular a la Catalunya Nord han perviscut fins avui, a pesar de repressions i marginacions sistemàtiques de l'Estat francès, ha estat gràcies a gent com Maties Mazarico. Va néixer a Millars, al Rosselló, el 1948. Els seus pares –ell de Tamarit de la Llitera, ella de Sagunt– havien fugit de la Guerra Civil. El nen va créixer i el jove Maties, a finals dels anys seixanta, va començar a interessar-se per la música folk d'arreu del món. Després de treballar prop de París, el 1975 va instal·lar-se a Taurinyà, al Conflent, on va entrar en contacte amb la Nova Cançó, seguint l'estela de Georges Brassens, però també de Pere Figueres i Joan-Pau Giné, primer amb cançons pròpies, però cada més cop dedicat al repertori i els sons tradicionals. La llista de projectes i iniciatives en què ha participat des d'aleshores és interminable: Crescendo, el Duet del Conflent, els Ministrils del Rosselló, Cornamúsica i el duet amb Perepau Ximenis... A banda d'abundants participacions en treballs diversos, com ara els recopilatoris del festival Tradicionàrius, ha publicat els discos A la vora del folk (Terra Nostra, 1980) i Balls i músiques tradicionals (Se Set, 1985).

El 2004, en una conversa al número 15 de la revista Folc, el músic rossellonès manifestava: "A la Catalunya Nord la música tradicional catalana ha quedat molt marginada. Som molt pocs que la practiquem als escenaris i amb poca demanda per part dels municipis i organitzadors d'espectacles, i les ajudes són més que mínimes. Aquí, potser més que en altres llocs, la música tradicional està totalment desconnectada de la realitat de la vida quotidiana; la gent només coneix la sardana contemporània, les cobles. A mi bé prou que m'agrada, però limitar a la sardana la tradició catalana és desconèixer la gran riquesa de la nostra música, o, més ben dit, de les nostres músiques dels Països Catalans".

A Maties Mazarico difícilment se'l trobarà en grans aparadors mediàtics. Però tothom en el món de la música tradicional coneix la seva vàlua. I com que això és així, el proper diumenge 30 de gener a la tarda, al poliesportiu de la Plana de Sant Martí, a Prada de Conflent, s'hi farà una trobada-homenatge de cantadors i sonadors dels Països Catalans, amb les actuacions de Jaume Arnella, Biel Majoral, Vicent Torrent, professors i alumnes del Conservatori de Perpinyà, De Calaix, La Gravetat de Coulomb i Xeremier Martorell

Navega per les etiquetes

Maties MazaricohomenatgePrada

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]