Anna Ferrer Foto: Sílvia Poch
A l'espera de presentar tota la programació, el projecte Càntut ha presentat diverses propostes per a la pròxima edició del festival. Destaca el concert d’
Anna Ferrer (divendres 18 de novembre, 19.45 h, Centre Recreatiu). En el marc del Circuit Folc, l’artista menorquina oferirà
Parenòstic, un espectacle cru i sofisticat en el qual posa en equilibri els seus dos universos: la tradició i la creació. A la seva música hi caben jotes, fandangos, romanços i també ranxeres i boleros, sense oblidar la recuperació de les tonades de camp que han anat caient en l’oblit. Tot un homenatge a la saviesa popular i a la seva Menorca natal.
També participarà al festival el cantador de Xàtiva
Pep Gimeno 'Botifarra' (dissabte 19 de novembre, 19.15 h, Centre Recreatiu), amb un espectacle en què interpreta un bon grapat de cançons tradicionals de la seva comarca natal, la Costera, però també d’altres punts del País Valencià. Una successió de jotes, fandangos, cants de batre, masurques, havaneres, malaguenyes, granaïnes i romanços que ha anat recollint al llarg de la seva trajectòria vital i musical.
Una altra de les propostes del Càntut 2022 és l’espectacle
Les eines, del
Cor Jove Amics de la Unió (diumenge 20 de novembre, 18.15 h, Centre Recreatiu). Es tracta d'una coproducció del Càntut, l’(a)phònica de Banyoles, la Fira Mediterrània de Manresa, el Teatre Auditori de Granollers i el Museu de la Vida Rural, amb la participació de
David Soler i
Marcel Bagés, que testimonia les melodies que a principis del segle XX acompanyaven milers de pagesos durant les jornades al camp. Les tonades marcades pel ritme de les aixades, les forques i les falçs reviuen polifònicament en una proposta trencadora que combina harmonies complexes, ritmes corporals, els mateixos sons de les eines i molta electrònica.
Cent anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya
Per commemorar el centenari de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, enguany el festival comptarà amb diverses activitats. Durant tot el cap de setmana, es podrà visitar l’exposició
100 anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya (Can Trinxeria, gratuït), una mostra comissariada per
Jaume Ayats i produïda pel departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que posa en valor el projecte de recol·lecció folklòrica més ambiciós dut a terme en la història catalana, i que vol ser una síntesi de la convulsa història d’aquest gran projecte –estroncat amb l’esclat de la Guerra Civil espanyola– i una apel·lació a mantenir viu tot aquest llegat. La inauguració tindrà lloc el divendres 18 de novembre a 18.15 h i es podrà assistir a visites comentades amb el mateix comissari, el dissabte 19 de novembre, a les 18.30 h, i diumenge 20 de novembre, a les 12 h del migdia.
El festival també comptarà amb la presentació del filòleg i estudiós de la cultura popular catalana
Salvador Rebés (dissabte 19 de novembre, 11.30 h, Can Trinxeria), que explicarà el vessant més humà i les anècdotes més rellevants d’alguns dels materials de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya recollits a les comarques gironines.
En aquesta edició també hi participarà el doctor en Antropologia Social i Cultural
Jordi Tomàs, que comentarà les missions de recerca a les comarques de la Selva i la Garrotxa que van realitzar
Joan Llongueres i
Joan Tomàs (avi del mateix
Jordi Tomàs) l’estiu del 1922 i que estan incloses dins l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya (diumenge 20 de novembre, 17 h, Can Trinxeria).