Actualitzat el 24/10/2022

Primeres confirmacions del Càntut 2022

Anna Ferrer hi presentarà 'Parenòstic' en el marc del Circuit Folc

La sisena edició del festival Càntut de Cassà de la Selva tindrà lloc del 18 al 20 de novembre i ja ha avançat part de la programació: Anna Ferrer, Botifarra i Les eines del Cor Jove Amics de la Unió. Les entrades es posaran a la venda a partir d'aquest dimarts 25 d'octubre al web www.cantut.cat
Anna Ferrer Foto: Sílvia Poch

A l'espera de presentar tota la programació, el projecte Càntut ha presentat diverses propostes per a la pròxima edició del festival. Destaca el concert d’Anna Ferrer (divendres 18 de novembre, 19.45 h, Centre Recreatiu). En el marc del Circuit Folc, l’artista menorquina oferirà Parenòstic, un espectacle cru i sofisticat en el qual posa en equilibri els seus dos universos: la tradició i la creació. A la seva música hi caben jotes, fandangos, romanços i també ranxeres i boleros, sense oblidar la recuperació de les tonades de camp que han anat caient en l’oblit. Tot un homenatge a la saviesa popular i a la seva Menorca natal.

També participarà al festival el cantador de Xàtiva Pep Gimeno 'Botifarra' (dissabte 19 de novembre, 19.15 h, Centre Recreatiu), amb un espectacle en què interpreta un bon grapat de cançons tradicionals de la seva comarca natal, la Costera, però també d’altres punts del País Valencià. Una successió de jotes, fandangos, cants de batre, masurques, havaneres, malaguenyes, granaïnes i romanços que ha anat recollint al llarg de la seva trajectòria vital i musical.

Una altra de les propostes del Càntut 2022 és l’espectacle Les eines, del Cor Jove Amics de la Unió (diumenge 20 de novembre, 18.15 h, Centre Recreatiu). Es tracta d'una coproducció del Càntut, l’(a)phònica de Banyoles, la Fira Mediterrània de Manresa, el Teatre Auditori de Granollers i el Museu de la Vida Rural, amb la participació de David Soler i Marcel Bagés, que testimonia les melodies que a principis del segle XX acompanyaven milers de pagesos durant les jornades al camp. Les tonades marcades pel ritme de les aixades, les forques i les falçs reviuen polifònicament en una proposta trencadora que combina harmonies complexes, ritmes corporals, els mateixos sons de les eines i molta electrònica.

Cent anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya
Per commemorar el centenari de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, enguany el festival comptarà amb diverses activitats. Durant tot el cap de setmana, es podrà visitar l’exposició 100 anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya (Can Trinxeria, gratuït), una mostra comissariada per Jaume Ayats i produïda pel departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que posa en valor el projecte de recol·lecció folklòrica més ambiciós dut a terme en la història catalana, i que vol ser una síntesi de la convulsa història d’aquest gran projecte –estroncat amb l’esclat de la Guerra Civil espanyola– i una apel·lació a mantenir viu tot aquest llegat. La inauguració tindrà lloc el divendres 18 de novembre a 18.15 h i es podrà assistir a visites comentades amb el mateix comissari, el dissabte 19 de novembre, a les 18.30 h, i diumenge 20 de novembre, a les 12 h del migdia.

El festival també comptarà amb la presentació del filòleg i estudiós de la cultura popular catalana Salvador Rebés (dissabte 19 de novembre, 11.30 h, Can Trinxeria), que explicarà el vessant més humà i les anècdotes més rellevants d’alguns dels materials de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya recollits a les comarques gironines.

En aquesta edició també hi participarà el doctor en Antropologia Social i Cultural Jordi Tomàs, que comentarà les missions de recerca a les comarques de la Selva i la Garrotxa que van realitzar Joan Llongueres i Joan Tomàs (avi del mateix Jordi Tomàs) l’estiu del 1922 i que estan incloses dins l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya (diumenge 20 de novembre, 17 h, Can Trinxeria).

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]