Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 02/11/2022

Souad Massi, folk íntim i global

La cantautora algeriana publica el seu desè disc, 'Sequana'

Un dels referents de la cançó mediterrània, l'algeriana Souad Massi, ha publicat el seu desè àlbum. Es diu Sequana (Backing Track, 2002) i incideix en els trets que l'han fet reconeguda arreu: elements nord-africans combinats amb altres del 'folk mundial' i, per damunt de tot, una veu fosca i captivadora. 
Souad Massi Foto: Yann Orhan

El pols del chaabi i de l'amalgama de sons populars que van amarar Algèria al llarg del segle XX (inclosa la rumba) continuen ben presents en algunes de les peces del nou repertori de Souad Massi, com "Une seule etoile" i "Dib el Raba". També hi ha, com és habitual en ella, lletres que reflexionen sobre la llibertat, la intimitat i l'exili. I mirades a la música del gran desert del sud ("Mirage"), lectures particulars en clau de folk americà (una extraordinària adaptació a l'àrab del "Hurt" de Nine Inch Nails, que també va brodar Johnny Cash), ecos colorits de calipso i bossanova ("Ciao Bello" i "L'espoir"), jocs cambrístics amb seccions de corda ("Dessine-moi un pays", "Sequana"), cops de rock ("Twan")... i, per acabar, un homenatge final a Víctor Jara.

En aquest àlbum, la cantautora que ja fa uns quants anys va haver d'exilar-se d'Algèria i establir-se a França pel seu compromís, ha comptat amb la producció de Justin Adams (conegut pel seu treball amb músics com Rachid Taha, Tinariwen i Robert Plant) i les col·laboracions entre altres del cantautor Piers Faccini i la flautista Naissam Jalal. I, molt important, la mandola d'Abdenou Djemai aportant un sabor únic i nord-africà amb els seus solos i contracants. 

Navega per les etiquetes

Souad MassiSequana

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]at