Actualitzat el 03/05/2023

El Cornamusam s'infla

La 32a edició del festival olotí del sac de gemecs, del 17 al 21 de maig

Un festival que aposta per la cultura popular i per l'arrelament a la ciutat d'Olot. Això és el Cornamusam, especialitzat en el món del sac de gemecs, que acollirà la 32a edició del 17 al 21 de maig. I enguany, a més, és més ambiciosa que mai, i presumeix –com el cost de la vida– d'inflar-se.  
La Cabreta al Cornamusam del 2023

La cabreta, l'entranyable mascota del Cornamusam, apareix en el cartell d'enguany ben inflada, com un sac ple d'aire a punt d'emetre llargues notes i propagar-les arreu. És la manera com El Til·ler, l'associació olotina que tira el festival endavant, ha volgut plasmar el creixement de l'esdeveniment, tant en activitats com en diversitat.  

"Mai abans hi havia hagut tantes cornamuses diferents al festival –explica el director artístic, Àlvar Borrell–, tindrem sac de gemecs català, xeremies balears, gaita de boto aragonesa, illean pipes d'Irlanda i Escòcia, zampogna italiana, tulum turc i gaita gallega". A més, coincidint amb el quarantè aniversari de la recuperació del sac de gemecs a Catalunya, es recupera el concurs de composició. També es recupera el ball folk, i es programaran concerts en la darrera jornada de diumenge.

Abans de la festa grossa del cap de setmana, els dies previs hi haurà activitats divulgatives, com la presentació a la seu d'Òmnium del llibre d'instruments tradicionals d'Anaís Falcó, o el concert dels alumnes de música tradicional de l'escola de música municipal.

L'escenari més gran, el de la plaça de braus, acollirà un concert doble el divendres 19 de maig amb la nova proposta del santboià ROS i els barcelonins El Pony Pisador, que han acceptat el repte de tocar incorporant un sac de gemecs a la seva formació. I a la mateixa plaça, el dissabte 20, actuaran per segon cop al festival el grup escocès RuraAtzavara, Xò Fred No Val Re!, Do Nautral, Betzuca, Xuriach, La Gravetet de Coulomb i Ribagorza Canta seran altres propostes que es presentaran en diversos espais d'Olot al llarg del cap de setmana.

Finalment, destaca un projecte que pot obrir nous horitzons per al món sacaire al Mediterrani: Mediterranean Bagpipes Company. Àlvar Borrell en dona més detalls: "En comparació amb altres àrees, a l'arc mediterrani musicalment encara ens costa molt trobar ponts. Amb aquest concepte, i en col·laboració amb la Fira Mediterrània, hem impulsat una agrupació de tres cornamuses diferents: el sac català, el tulum turc i la zampogna italiana, que tocaran respectivament Francesc Sans, Filiz Ilkay i Christian di Fiore. Tots ells faran una residència prèvia, amb tres músics més que els acompanyaran, per preparar connexions inèdites i un repertori que es començarà a presentar el diumenge de Cornamusam i més endavant, a l'octubre, a la Fira Mediterrània, ja acabat i llest per presentar-se arreu".

Navega per les etiquetes

OlotCornamusam

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]