Actualitzat el 20/09/2023

La comparsa Visca Picasso! reapareix per La Mercè

Va ser impulsada el 1981 per Jordi Fàbregas i Joan Josep Guillén

El 1981, en plena efervescència i procés de recuperació dels carrers per a la cultura popular, es va crear a Barcelona la comparsa Visca Picasso!, que escenificava elements del pintor malagueny i la seva vinculació amb la capital catalana. I enguany, per La Mercè, tornarà a desfilar. 
  Jordi Fàbregas, com a faune de la comparsa Visca Picasso!

La comparsa Visca Picasso! és un conjunt de figures que escenifiquen elements destacats de la pictografia de Pablo Picasso i la seva vinculació amb Barcelona. Amb la seva estètica cubista, són fruit d'una reinvenció dels gegants, els capgrossos i el bestiari de la ciutat, que en el seu moment va suposar un trencament amb els models habituals de la imatgeria festiva tradicional.

Els seus autors, l'escenògraf Joan Josep Guillén i el músic Jordi Fàbregas, van aconseguir crear una obra única i inèdita que va marcar un abans i un després en la imatgeria festiva de la ciutat. Els intèrprets i portadors de figures van ser, a més del mateix Jordi Fàbregas, Esteve León, Josep Pons i Xavier Batllés, entre d'altres.

La comparsa va néixer l'any 1981, i ara es recuperarà mantenint l’estètica original, amb una nova versió de les coreografies, amb motiu de la commemoració dels cinquanta anys de la mort de Picasso i els seixanta de la creació del seu museu a la ciutat. Aquesta Mercè, la podeu trobar a la Cavalcada, que enguany amb motiu de l’any Picasso s’anomenarà ‘La Cavalcada de les Arts’, i reunirà un conjunt de gegants i figures relacionades amb l’art, com la comparsa. A més, també participarà en diverses actuacions en diferents barris de Barcelona: el dissabte 23 de setembre a la Marina del Prat Vermell (plaça del Moviment Obrer), a les 11.30, 12.30, 17 i 18 h; el diumenge 24 a Sarrià (plaça de Sarrià), a les 11.30 i 12.30 h; i el dilluns 25 a Trinitat Vella (Metro Trinitat Vella, sortida del Parc): a les 11.30, 12.30, 17 i 18 h.

La figura central de la comparsa Visca Picasso! és l’artista mateix, representat sota la tipologia d’un capgròs, una de les figures principals de les comparses de carrer. A més a més, hi ha dues altres figures molt característiques dels entremesos populars: el gegant i la geganta, que en la comparsa Visca Picasso! adopten les formes i significats d’un Arlequí de l’època blava del pintor, i d’una Menina de la sèrie que el pintor va donar a la nostra ciutat. També hi ha les figures dels cavallins i les mulasses, víbries i altres animals màgics, que en la comparsa Visca Picasso! són encarnades pel Cavall i el Toro del quadre de Guernica. A més a més, tres figures de la comparsa incorporen instruments musicals i formen de manera conjunta la banda musical del grup. Aquestes són els Tres músics cubistes, Faune i Dona de Boisgeloup, inspirats en diferents èpoques i estils de la trajectòria del pintor.

Els músics de la comparsa desfilant per la Rambla

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]