Premis Enderrock

Els 10 millors discos de clàssica de l'any

La votació popular dels Premis Enderrock en la categoria de clàssica es durà a terme entre els 10 discos seleccionats per la crítica

| 09/01/2018 a les 00:01h

Antoni Rossell, guanyador del Premi Enderrock de la crítica al millor disc de clàssica
Antoni Rossell, guanyador del Premi Enderrock de la crítica al millor disc de clàssica | Arxiu de l'artista
El dia 9 de gener es va iniciar la primera de les tres voltes de la votació popular dels Premis Enderrock 2018. En la categoria de clàssica, la crítica ha fet una tria de 10 propostes discogràfiques entre les quals ja podeu votar. Només 5 propostes passaran a la segona volta i 3 seran les finalistes que arribaran a la gran festa dels Premis Enderrock, que se celebraran el dijous 8 de març a Girona.

1. Antoni Rossell & G. Courtly Music Consort
Galicia y las Cantigas de Santa Maria (Columna Música)

El doble CD Galicia y las Cantigas de Santa Maria (Columna Música, 2017) ha estat valorat per la crítica com el millor disc publicat l’any passat en el camp de la clàssica. El filòleg i cantant Antoni Rossell i el seu grup G. Courtly Music Consort s’acompanyen de músics de l’àmbit tradicional per fer una lectura viva de l’emblemàtica obra d’Alfons X el Savi.


2. Johannes Brahms
Violin Sonatas (Solé Recordings)

El barceloní Enrique Bagaria (piano) i el sabadellenc Josep Colomé (violí) interpreten les sonates per a violí de Johannes Brahms. Els dos intèrprets, que formen part del quartet The Brahms Project i toquen com a duo des del 2005, deixen per a la posteritat tota una referència cambrística, de la mà del jove però prolífic segell impulsat pel lutier especialitzat en violins Antoni Solé, que valora d’aquesta interpretació “el so, el risc, la personalitat i l’emotivitat” i que pot presumir d’haver subministrat a Colomé el seu violí, un Nicolas François Villaume del 1861.


3. Carles Marigó
Moments (Seed Music)

El jove pianista blanenc Carles Marigó publica el primer treball al seu nom i fa gala d’un esperit eclèctic, combinant obres de Franz Schubert (Sis moments musicals) i Sergei Rachmàninov (amb els seus propis Sis moments musicals, resposta als del compositor vienès) amb un parell d’improvisacions. El resultat és com una gran conversa a través de tres segles entre Schubert, Rachmàninov i el mateix Marigó. Una festa amb convidat sorpresa, Marco Mezquida, que s’afegeix a la improvisació final per rematar l’àlbum a quatre mans.


4. Diversos Autors
Les rutes de l’esclavatge (Alia Vox)

Jordi Savall, al capdavant dels seus grups La Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI, a més de músics representants de diverses tradicions culturals africanes i americanes, protagonitzen un concert que reflexiona sobre ‘les rutes de l’esclavatge’: testimonis musicals de les vivències que les comunitats humanes van patir al llarg de segles de tràfic esclavista entre l’Àfrica, Europa i Amèrica. Com ja és habitual en els volums d’Alia Vox, l’edició és acurada al màxim, amb dos CD, un DVD amb el directe a l’Abadia de Fontfreda i un voluminós llibre amb il·lustracions i estudis crítics.


5. Diversos Autors
Catharsis (Aparte Music)

El contratenor berguedà Xavier Sabata articula un nou disc conceptual, aquest cop al voltant del concepte de catarsi, encunyat a la Grècia clàssica i reviscolat en el barroc en manifestacions com l’òpera. Acompanyat del conjunt grec Armonia Atenea, Sabata canta àries de compositors com Vivaldi, Handel i Caldara.   


6. Franz Joseph Haydn
Violin Concertos. Cello Concerto in D Major (Sony)

Antoni Ros-Marbà dirigeix l’Orquesta Ciudad de Granada interpretant tres obres de Franz Joseph Haydn: dos dels seus concerts per a violí i el Concert per a violoncel núm. 2. L’enregistrament suposa el debut com a solistes dels germans Pablo Martos (violí) i Alberto Martos (violoncel).


7. Feliu Gasull
Cap de Fibló (Ficta)

El guitarrista Feliu Gasull exprem al màxim el seu vessant de ‘descompositor’ i presenta un seguit de peces orgàniques, autosuficients i lluminoses. Estudis de concert, preludis meditatius i ‘bonsais per a dues guitarres’ marquen el to d’un treball on també hi cap la soprano Assumpta Mateu.


8. Pare Antoni Soler
XII Sonates del Pare Antoni Soler (Solfa Recordings)

La pianista barcelonina Sira Hernández, gran improvisadora i coneixedora d’autors com Mompou i Scarlatti, il·lumina dotze sonates del Pare Antoni Soler, transcrites pel musicòleg Joaquim Nin i Castellanos. Un gran treball per conèixer un compositor del Barroc tardà i el primer Classicisme.


9. Diversos Autors
Impressions de natura (Columna Música)

David Alegret, una de les veus de tenor líriques-lleugeres més reeixides del panorama europeu, tria i interpreta al costat del pianista Daniel Blanch cançons de cinc compositors catalans, agrupades sota la temàtica de la natura, a partir de versos de Josep Carner i Joan Maragall, entre altres.


10. Rafael Martínez i Valls
Cançó d’amor i de guerra (Música Global)

La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya celebra el desè aniversari interpretant la sarsuela Cançó d’amor i de guerra, en una versió que aporta cordes clàssiques i vents de cobla a les veus de Marta Mathéu, Roger Padullés i Toni Marsol, a més de la Polifònica de Puig-reig.
Especial: Premis Enderrock
Arxivat a: 440Clàssica&Jazz, Premis Enderrock

COMENTARIS

Xll Sonatas del Padre Antoni Soler

Anònim, 11/01/2018 a les 18:45

Belleza,sutileza y emoción es lo que me transmite este trabajo,este disco.
Mi voto es para él.

XII sonates del pare Antoni Soler

Pare Antoni Soler, 11/01/2018 a les 18:52

Intèrpret: Sira Hernández.

Per la seva delicadesa i alta sensibilitat interpretativa.

Pare Antoni Soler

Anònim, 11/01/2018 a les 19:25

Maravillosa y sensible interpretación!

8. Pare Antoni Soler XII Sonates del Pare Antoni Soler (Solfa Recordings)

Anònim, 11/01/2018 a les 19:33

Interpretación sublime y sensible! Fantástica Sira Hernández! Genial que nos acerque de esta manera un repertorio poco conocido!

Críticas a discos

Luis Suárez, 11/01/2018 a les 19:39

Cuatro de estas grabaciones han sido criticadas por mí, tras llegar a mis manos de las redacciones de las dos publicaciones en colaboro. Calidad excelente.
Saludos

pare Antoni Soler

Anònim, 11/01/2018 a les 20:20

Sira Hernandez una gran pianista!!

Sonates del Pare Antoni Soler (Sira Hernández)

Josep Hernàndez Tresserres, 11/01/2018 a les 20:40

És una meravella.

8. Pare Antoni Soler

Anònim, 11/01/2018 a les 23:16

Excel·lent interpretació de les 12 sonates del Pare Antoni Soler.

8. Pare Antoni Soler XII Sonates del Pare Antoni Soler (Solfa Recordings)

Anònim, 11/01/2018 a les 23:24

Recomanable!

Pare Antoni Soler

Sira Hernández, 12/01/2018 a les 09:54

Por su extrema sensibilidad! su interpretación es conmovedora.
Gran preparación musical!!

XII Sonates del Pare Antoni Soler

Anna D,, 12/01/2018 a les 11:44

La pianista Sira Hernández nos ofrece un regalo con su interpretación elegante y delicada de estas sonatas, rica en colores y silencios sugerentes. Nos transmite toda la frescura y la riqueza creativa de la época barroca con un estilo muy personal. Un gran placer escuchar su disco una y otra vez. Estoy muy agradecida de haber descubierto esta perla.

Impressions de natura

Joan Escola, 12/01/2018 a les 15:03

Molt bo i bona veu

XII Sonates del Pare Antoni Soler (Solfa Recordings)

Anònim, 13/01/2018 a les 15:57

Sira nunca me había sentido tan transportada a un lugar de belleza y paz tan sublimes en un concierto.
Dejandome impregnar por tu música viví un anticipo del cielo.
Gracias Sira

Sira Hernández

Cristina Giménez-Vega , 13/01/2018 a les 16:12

Sin duda mi voto es para Sira Hernández y su maravillosa interpretación de las sonatas a partir de la magnífica versión de Joaquín Nim y que nos da una nueva visión de estas sonatas sin desvirtuar la creación de Soler.

8-Pare Antoni Soler. Intèrpret: Sira Hernández

Anònim, 13/01/2018 a les 18:14

Excel·lent interpretació de les 12 sonates del Pare Antoni Soler.

Pare Antoni Soler

Anònim, 13/01/2018 a les 19:11

Voto per Sira Hernandez

Sira Hernandez

Carmen Buro Arbues, 13/01/2018 a les 22:03

Las XII Sonatas del Padre Soler es una obra magistral por la interpretación de Sira Hernandez.
El descubrimiento de esta gran pianista con su forma persoanl de interpretar esta gran obra, es una riqueza para nuestro patrimonio musical.

Hay que dar las gracias a los promoteres y productores de esta gran grabación

Sirà Hernández

Maru de Montserrat, 14/01/2018 a les 10:23

Imprescindible!

Sira Hernández

Anònim, 15/01/2018 a les 13:22

El meu vot és per Sira Hernández. Per molts d'anys!

Màgnífica

Mercè de la Torre, 15/01/2018 a les 18:46

La interpretación al piano de Sira Hernández, es siempre una oportunidad única de adentrarse en el lenguaje intimo de la intérprete y el compositor.

Voto

Anònim, 15/01/2018 a les 23:00

El trabajo de Sira Hernández con esta edición de Sonatas del Antonio Soler no solo es excepcional por la calidad y el documento, sino igualmente por la labor musicológica de defender las transcripciones realizadas por maestros como Nin a principios del siglo XX. Sin ellos nuestra música no sería la misma. Bravo, Sira Hernández por partida doble.

sira Hernandez - sonate padre soler

Anònim, 16/01/2018 a les 16:00

Un disco bellissimo. Un lavoro rigoroso e contemporaneamente un'interpretazione di grandissima sensibilità. Un disco che non mi stanco di ascoltare più e più volte.
Io voto per Sira Hernandez e le sonate di padre Soler.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.