Representants i sales, contra l'augment de l'IVA

Ho consideren "un error de catastròfiques conseqüències"

| 17/07/2012 a les 12:00h

L'ARC (Associació de Promotors, Representants i Mànagers de Catalunya) i  l'ASACC (Associació de Sales de Concerts de Catalunya) han fet públic un comunicat conjunt en el qual consideren "un error de catastròfiques conseqüències" l'increment de l'IVA del sector cultural anunciat pel Govern espanyol. Fins ara, l'IVA de les entrades de concerts era d'un 8%. Quan entrin en vigor les noves mesures, a partir del mes de setembre, serà d'un 21%. Les dues associacions, que reuneixen la pràctica totalitat de sales i mànagers catalans, afirmen que es tracta "d'una mesura injustificada" i anuncien que "moltes empreses no sobreviuran a les mesures i acabaran incrementant el nombre d'aturats amb el seu tancament".


En el comunicat conjunt, ARC i ASACC manifesten que l'increment de l'IVA és una mesura que obeeix "a motius ideològics i no pas a motius econòmics": "Dubtem que sigui fruit de les recomanacions de la UE, on la majoria de països no passen del 7% d'IVA aplicat a béns culturals". El proper dijous 19 de juliol diferents actors socials, encapçalats pels sindicats, han convocat mobilitzacions arreu del país contra les mesures polítiques aprovades pel Govern espanyol. El sector cultural també s'hi ha sumat: la convocatòria és a les 19 h davant el Teatre Borràs de Barcelona. Pere Camps, director del BarnaSants i recent Premi Nacional de Música, considera que "aquestes mesures són un atemptat sense precedents contra el món de la Cultura. Hem de fer sentir la nostra veu".

El CoNCA també es mulla

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) també ha mostrat el seu posicionament en un manifest. El CoNCA "rebutja totes les mesures inspirades en una concepció de la cultura com un luxe prescindible o com un aspecte marginal de la societat", i per tant, "rebutja amb fermesa l’increment substancial de l’IVA aplicat a l’accés als museus i als espectacles culturals, una decisió que comporta un increment de les dificultats al consum cultural i a la universalització del coneixement".

 

Manifest conjunt d'ARC i ASACC: 'El sector musical denuncia que l'increment de l'IVA tindrà efectes devastadors'
"Les sales de concerts, els promotors, mànagers, representats musicals i els músics denuncien el cop mortal que suposa la pujada de l’IVA anunciada pel govern. A un sector, que com tants altres, pateix els efectes devastadors de la crisi econòmica se suma ara una pujada de 13 punts que el sector cultural troba absolutament injustificada. Les associacions que representen el sector musical a Catalunya reconeixen que moltes empreses no sobreviuran a les mesures i acabaran incrementant el nombre d’aturats amb el seu tancament. Més atur i un empobriment de l'oferta cultural del país. Per tant, les associacions a sota signants consideren un error de catastròfiques conseqüències les mesures fiscals anunciades pel Govern centralDenunciem que aquesta mesura que ens volen plantejar com necessària per motius econòmics obeeix a motius ideològics i dubtem que sigui fruit de les recomanacions de la UE, on la majoria de països no passen del 7% d’IVA aplicat a béns culturals.
L’increment de l’IVA al 21% generarà la desaparició de moltes sales de concerts, una disminució de les programacions estables i en conseqüència el tancament d’empreses de promoció i management d’artistes i una davallada en el nombre d’actuacions i venda d’entrades. Manifestem el nostre rebuig a l'increment de l’IVA què limitarà el dret del lliure accès de tots els ciutadans a la cultura, un dels principis recollits en la Constitució Espanyola i l’Estatut de Catalunya. La cultura no és el privilegi d’uns quants, és un dret de tots!!!"
 
Arxivat a: Enderrock