Assemblea cultural contra les retallades

Els impulsors proposen "una vaga general del sector"

| 31/08/2012 a les 15:00h

La cultura es revolta contra la política econòmica del PP. El dilluns se celebrarà al CAT de Gràcia (19 h) una assemblea del sector a la qual s'han convocat músics, actors, programadors i gestors culturals. Entre altres mesures, els impulsors proposen una vaga general de sales, teatres i cinemes.


Poques vegades el sector cultural surt al carrer. Les retallades del Govern de Mariano Rajoy, però, han aconseguit reactivar-ne l'esperit combatiu. Dos dies després de l'entrada en vigor del nou IVA, que afecta sensiblement el món de la cultura, alguns representants del sector es reuniran en assemblea per preparar noves mobilitzacions. Darrere la iniciativa cal cercar-hi el promotor i activista cultural Pere Camps, impulsor del Festival BarnaSants i recent Premi Nacional de Cultura de Música, i Joan Maria Gual, president de l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya.
El grup dinamitzador de l'assemblea ja va impulsar una manifestació del sector de la cultura el passat 18 de juliol, conjuntament amb les mobilitzacions convocades per UGT i CCOO contra les retallades. Ara, la idea és "no defallir", segons explica Camps. A l'horitzó hi ha noves mobilitzacions: "A l'assemblea debatrem si s'està d'acord a constituir-nos en plataforma per mirar d'implicar-hi la totalitat dels sectors culturals", explica. Pere Camps, però, té clar quin hauria de ser el següent pas: "Al marge de donar suport a totes les mobiltizacions ciutadanes contra les retallades, caldria marcar perfil propi. En aquest sentit, seria impactant una vaga general del sector cultural a la qual se sumessin sales de concerts, teatres i cinemes". Segons Camps, al marge d'una moratòria de l'entrada en vigor de l'IVA cultural, el que cal és "una resposta contundent i insurreccional en termes democràtics".
Pere Camps explica: "A la gent de la cultura les retallades ens afecten doblement. En primer lloc, ens afecten com a ciutadans. Però també com a treballadors i com a empresaris, perquè la clatellada ha estat molt forta". Així, per exemple, fins ara l'IVA de les entrades de concerts era d'un 8%. Amb les noves mesures s'ha incrementat fins al 21%. "Moltes empreses no sobreviuran a les mesures i amb el seu tancament acabaran incrementant el nombre d'aturats", expliquen des de l'Associació de Promotors, Representants i Mànagers de Catalunya (ARC) i l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC).

Arxivat a: Enderrock