Obrint Pas: 20 anys de música i combat

Repassem la trajectòria de la banda valenciana

| 21/03/2013 a les 15:01h

Obrint Pas plega veles: Seguirem serà el títol de la darrera gira del grup. Seran les darreres ocasions per veure en directe una formació que fa 20 anys que toca arreu del món i que s'ha convertint en bandera el rock combatiu dels Països Catalans. 


Tres amics d'un institut de Secundària (l'IES Benlliure de la ciutat de València) són la llavor del que avui en dia coneixem com Obrint Pas, una banda que el 1993 va començar a fer les primeres cançons i maquetes –A València, La Nostra HoraRecuperant el somni–. Precisament amb aquestes primeres gravacions, l'any 1996 Obrint Pas (ex aequo amb Zitzània) van ser els guanyadors del segon Concurs de Maquetes Enderrock (posteriorment reconvertit en el Sona 9). Va ser un punt d'inflexió per anar un pas més enllà en aquest projecte: "Guanyar el concurs va significar molt per a nosaltres, perquè ja feia temps que volíem gravar un disc. No ens ho esperàvem", deia el grup. Tenien intenció de treballar els temes amb calma i entrar a l'estudi amb les idees ben clares, però finalment van renunciar al premi per desacords amb les condicions del contracte que havien de signar amb el segell que havia d'editar el disc.
Tot i així, el concurs els va servir per empènyer el seu projecte: el 1997 va arribar l'EP del grup, titulat La revolta de l'ànima, i l'any 2000 el disc homònim, Obrint Pas, coeditat pel seu propi segell (45 Revolucions) i Propaganda pel Fet!, la discogràfica que els ha acompanyat durant tota la trajectòria. Amb aquest primer treball Xavi Sarrià explicava: "La música del disc segueix les línies del nostre estil. Això sí, hem definit i concretat el so de les cançons més hardcore i més ska, però continuant amb les nostres pautes afegint trets de la música tradicional. Pel que fa a les lletres, el missatge és el de la visió de la realitat percebuda per uns joves valencians catalanistes". Així s'expressava el cantant d'Obrint Pas en una entrevista de Vicent Xavier Contrí publicada al número 52 de la revista Enderrock. En aquest disc hi trobem temes molt populars de la banda, com "No tingues por", a la memòria de Guillem Agulló, o "Continuant avançant".
Un parell anys més tard i amb molts concerts a les espatlles, van publicar Terra (Propaganda pel Fet!, 2002) i van ser per primer cop portada de la revista Enderrock (número 80). Ja eren una banda d'èxit en els circuits més combatius: "Terra és un viatge a les arrels, als orígens; volem donar a conèixer els referents dels Països Catalans", explicaven sobre un treball que ja incloïa himnes com "Del sud", "Avui com ahir" o la seva versió d'"El cant dels maulets". 



L'esclat de La Flama
Un disc optimista i revolucionari, així es presentava La flama (disc que van publicar el 2004 i pel qual van ser per segona vegada portada de l'Enderrock, número 103): "Creiem en l'esperança. No ens hem de queixar només del que va malament, sinó que cal dir que som aquí pel que faci falta". Aquest treball  ja va significar la completa popularització d'Obrint Pas com a bandera de la música combativa dels Països Catalans. Ho van fer a través de temes com "La flama": "És la cançó que marca la temàtica del disc. Fa servir la metàfora del Correllengua, de rellevar la flama de generació en generació per mantenir-la viva". El treball també contenia temes com "Som" o "Esperant", un reggae que adaptava la lletra d'una cançó de Negu Gorriak titulada "Itxoiten".



El resultat d'aquesta gran gira es va convertir en un disc en directe: En moviment (Propaganda pel Fet!, 2005), que també va suposar la seva tercera portada de la revista. Era un CD i DVD en directe que marcava un punt i seguit en la història del grup, en un concert enregistrat el 30 d'abril a València. Per a l'ocasió van convidar un grapat d'amics i coneguts: clàssics del rock combatiu català i basc com Francesc Ribera 'Titot' de Brams, Àlex d'Inadaptats o Fermin Muguruza; exponents de la cançó valenciana com Feliu Ventura, clàssics de la música tradicional com Al Tall o Miquel Gil, renovadors del folk com Carles Belda i Joan Garriga, i joves del que aleshores eren nous grups valencians com La Gossa Sorda, Odi o Mugroman. També va ser l'any de marxar a fora amb la gira Internacionalista Tour, que els va dur durant 6 mesos arreu de l'Estat espanyol però també arreu d'Europa (Txèquia, Àustria, Croàcia...).

Cançons noves

Un parell d'anys més tard, Benvingut al paradís (Propaganda pel Fet!, 2007) va ser la nova remesa de cançons: un treball que era un mostrari de les resistències del nou segle, que es va arrelar en la memòria col·lectiva de les lluites per la dignitat de les persones de tots els temsps. "Tenim mentalitat de resistència indígena, però lluitem per no acabar convertits en una reserva", explicava el grup a l'Enderrock 140. 18 temes nous en un disc potent amb temes com "Viure", "El gran circ dels invisibles", "Benvinguts al paradís", "Una història d'amor" o "Malaguenya de Barxeta" (amb la col·laboració de Pep Gimeno 'Botifarra'). El seu sisè disc també s'acompanyava d'un DVD amb imatges de l'enregistrament i de l'Internacionalista Tour.
Al novembre del 2008, després d'una intensa gira que ja els havia portat fins a Veneçuela, l'Argentina, Cuba i Xile, Obrint Pas es van acomiadar del públic català i es van prendre un any sabàtic, en el qual només van actuar a l'estranger (exceptuant alguns concerts de petit format en ocasions puntuals). 

El retorn

El públic ja tenia ganes de més i de noves cançons: Coratge (Propaganda pel Fet!, 2011) es va convertir en una nova proclama musical valenta amb un CD i un llibre que analitzava les cançons amb les plomes d'Eduardo Galeano, Isabel Clara-Simó, David Fernàndez, Vicent Partal, Laia Altarriba, Pau Alabajos, Cesk Freixas i Josep Nadal (La Gossa Sorda). La seva darrera referència discogràfica (portada de l'Enderrock 188, envoltats d'oliveres) ja intuïa la decisió que s'ha fet pública avui de l'aturada del grup: "L'hem plantejat com si fos l'últim disc: parlem del grup i de la gent", deien a l'entrevista que els va fer per a l'ocasió Helena Morén Alegret. 

Aturada indefinida
Ha estat just després de les falles de València que a través de les xarxes socials Obrint Pas ha anunciat fa pocs minuts una aturada temporal però indefinida, sense data de tornada. Així doncs, la gira d'enguany serà curta però intensa, i clourà amb dos únics concerts acústics el 2014.
Podeu veure una galeria amb fotografies històriques del grup en aquest enllaç, la notícia que explica el comunicat oficial aquí i també l'entrevista al cantant del grup, Xavi Sarrià.



Arxivat a: Enderrock