'Sí/sí' a la música catalana i en català

#PremisEnderrock

| 13/03/2014 a les 23:00h

Els Premis Enderrock del 2014 s’han convertit en un gran acte de reivindicació de la música i la cultura del país. El Teatre Municipal de Girona s’ha omplert de gom a gom en una gala que ha estat emesa per La Xarxa a través de 22 televisions locals.


Grups com Els Catarres, La Troba Kung-Fú, Els Pets, Manel, Obrint Pas, El Petit de Cal Eril, Ebri Knight i Els Amics de les Arts han pujat a l’escenari per recollir una trentena de guardons. Lluís Gendrau, editor del Grup Enderrock, ha reivindicat en el seu parlament inaugural la importància dels mitjans de comunicació en la tasca de suport i difusió de la música en català. “Ara és un bon moment de fer moltes preguntes per trobar respostes i solucions. Com seria la música catalana en un Estat independent? Quines eines posarien en marxa les institucions per defensar la música catalana?”, s’ha preguntat Gendrau. “La pregunta és doble: Voleu que Catalunya sigui un país de música? Sí o No. I si la resposta és afirmativa, la segona és: voleu que sigui un país de música catalana i en català? Nosaltres ho tenim clar: Sí / Sí”.

La gala, que ha estat conduïda per Xuriguera i Faixedas, ha tingut un marcat to reivindicatiu durant tota la nit. Els Catarres, en recollir el guardó al millor grup de pop-rock per votació popular, han criticat “la privatització de TV3” i han fet un clam a favor de la llengua. Bongo Botrako, guanyadors del premi al millor disc català en altres llengües, han volgut deixar constància que “avui en dia més que mai la música ha de servir per denunciar i reivindicar”. Ebri Knight han dedicat el premi al millor grup de folk per votació popular als docents en lluita de les Illes Balears. Els ebrencs Quico el Cèlio han denunciat les retalladles a l’educació musical i el ministre Wert.

Homenatge a Josep Fortuny
La nit s’ha obert amb una actuació de la Companyia Elèctrica Dharma, que s’han reunificat de manera excepcional per retre homenatge al recentment desaparegut Josep Fortuny, bateria i lletrista del grup. La formació ha estat completada amb Joan Reig, bateria d’Els Pets, i Màrius Serra, que ha recitat els versos de “La gent vol viure en pau”. També han actuat en directe Txarango, La iaia, Els Catarres, La Troba Kung-Fú i Gerard Quintana i Xarim Aresté.

La cerimònia ha tingut un ampli seguiment mediàtic. Els Premis han estat emesos per La Xarxa i s'han pogut seguir en streaming a través dels webs Enderrock.cat, Girona.cat, i enguany també s’hi ha afegit l’emissió des de Naciodigital.cat, Vilaweb i el web del programa Catsons (www.laxarxa.com/catsons). La transmissió en streaming ha estat possible gràcies al suport tècnic de l’empresa gironina IconTouch. El programa La tribu de Catalunta Ràdio, presentat per Xavi Rusiñol, ha emès la gala en directe, amb la participació de Carles Xuriguera i Rafel Faixedas, conductors de la festa dels Premis Enderrock 2014. A més, durant tota la gala Catalunya Ràdio i iCat.cat han fet connexions especials en directe per informar de l'entrega dels premis. també les emissores de la Generalitat han fet un seguiment especial amb connexions.

La gala ha finalitzat amb la ja habitual fotogafia de família dels guardonats i amb una recepció privada als premiats a càrrec del conceller de Cultura, Ferran Mascarell.

Podeu vuere la galeria fotogràfica de l'acte aquí.



Arxivat a: Enderrock