El desembarcament de Txarango

Aquest dissabte tanquen gira amb un gran espectacle acompanyats de Chucho Valdés

| 20/11/2015 a les 15:00h

El 48è Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona obre la programació a nous gèneres i aquesta edició ha sorprès amb un dels concerts més especials de l'any: el final de gira de Txarango. Amb entrades exhaurides des de final de juliol, unes 5.000 persones assistiran a Som Mar, l'espectacle que posarà punt i final a cinc anys d'una trajectòria plena d'èxits. L'any que ve els del Ripollès s'allunyen dels escenaris per preparar amb calma el seu tercer disc. 

 Cartell del concert. Autor: Javier Mariscal


La voluntat principal de la màgica nit que es viurà al Sant Jordi Club de Barcelona aquest dissabte és que sigui una gran festa. La banda del Ripollès ha trencat els esquemes de la música catalana i en cinc anys  ja no només acumula dos discos d'or i diversos guardons, sinó que una marea de seguidors s'enlaira amb la seva música i omplen places i festivals allà on van. Txarango són més que un grup, han impulsat un projecte solidari al Senegal, i a més organitzen un festival de música, el Clòwnia, a la seva comarca. L'any que ve s'hi podran dedicar amb més tranquil·litat i paral·lelament treballaran en el proper àlbum. 


El 2014 van publicar el segon disc, Som Riu (DiscMedi), i ha arribat l'hora de tancar una etapa per descansar, tancar-se al local per escriure noves cançons i pair tot el que els ha passat aquests darrers anys. Per això el concert final serà un gran espectacle: "Volem mantenir l’essència dels concerts que hem fet aquesta gira, perquè no compartirem les cançons en directe durant una temporada", valora el cantant Alguer Miquel.

Això sí, tenen uns convidats de luxe que "vestiran i magnificaran" musicalment el seu repertori. D'entrada, Chucho Valdés. El músic cubà és el padrí del Festival de Jazz de Barcelona i els acompanyarà en algunes cançons. Per a Txarango, és tot un honor tenir un artista com ell a l'escenari: "Serà tot un privilegi. Aquest estiu ens va convidar a un concert seu al sud de França i hi ha molt bona relació, esperem que sigui la primera de moltes més vegades!". La banda de fusió té una secció de dos vents, i per a l'ocasió s'hi sumarà la Barcelona Big Latin Band, formada per nou músics. A més, també reforçaran la percussió amb la col·laboració de Joan Palà (9Son) i a les veus amb dues de les Sey Sisters. Les darreres "són una mica part de Txarango, ja que ens acompanyen en les grans ocasions", puntualitza Alguer Miquel.

Però una de les persones clau que s'ha sumat al desembarcament final és Guillem Albà, que s'ha encarregat de la direcció artística. L'artista polifacètic és actor, clown i esceneògraf, i en l'àmbit musical ha treballat amb Anna Roig i l'Ombre de Ton Chien i en l'última gira per teatres i auditoris de Love Of Lesbian.

Ara bé, el plantejament de cara a Txarango ha estat totalment diferent: "Amb l'Anna vaig treballar als directes i amb els LOL en una gira concreta molt poètica i dramàtica. En canvi, aquí és més festiu, a part que els estils són diferents. S'acomiaden dels escenaris per un any davant 5.000 persones, així que hi haurà elements vistosos i alegres. He buscat elements visuals que puguin potenciar el seu discurs", explica Albà. 

"Mesclar arts i disciplines." Així serà la posada a escena segons l'escenògraf. Per tal d'acompanyar les cançons i crear més efectes en directe, incorporarà elements teatrals entre el públic i l'escenari i fins i tot a ell també l'han engrescat a aparèixer a escena: "La gent ja vindrà alegre, així que aquestes imatges que es creïn dins les cançons els ajudaran a emocionar-se i divertir-se molt més", valora. 

Volen que tohom s'hi senti partícip, i és per això que Txarango ha animat els assistents que vagin al concert amb samarretes blaves, per tal de crear una marea humana. I si algú vol anar en clara sintonia, pot posar-se la samarreta exclusiva de la gran nit que ha creat el dissenyador Javier Mariscal, que també ha elaborat els diversos cartells del concert. 

Les entrades per a l'espectacle es van esgotar a final de juliol, però per a tothom que s'hagi quedat sense, Televisió de Catalunya enregistrarà Som Mar i l'emetrà el 6 de gener de 2016 al canal 33 (22 h). 

Arxivat a: Enderrock, som mar, chucho valdés, barcelona big latin band, festival de jazz de barcelona, sant jordi club, guillem albà, txarango, barcelona