Gastronomia musical

El cuiner Pere Cardona publica un llibre de receptes inspirades en cançons

| 07/06/2016 a les 07:00h

Quin gust té la música catalana? El cuiner i escriptor Pere Cardona ha recollit un conjunt de receptes culinàries inspirades en cançons d'Adrià Puntí, Els Catarres, Pepet i Marieta, Roger Mas i Judit Neddermann, entre altres. Titulat Els músics també mengen (Ara Llibres), el 22 de juny presentarà el llibre a la Casa Usher de Barcelona.

Adrià Puntí. Foto: Xavier Mercadé

Fa més de dotze anys que Pere Cardona es mou entre fogons. Actualment treballa al restaurant Tatau L'Antiquari de Sants (Barcelona), però fa uns cinc anys que va decidir fusionar la música i la gastronomia. La primera recepta va ser l'Amanida "Cuit" amb vinagreta de taronja, inspirada en una cançó de Pulpopop. Totes les receptes les ha publicades de mica en mica al blog V de Vinagreta, i ara les trobareu agrupades al llibre Els músics també mengen (Ara Llibres).

En aquest llibre s'inspira en diverses generacions de músics i també estils ben diversos: hi trobem la música d'Aspencat en una torrada amb escalivada, bacallà, taronja i botifarra negra; Txarango en enrotllats de tonyina, pernil i formatge; Pirat's Sound System en unes mandonguilles amb ous de guatlla amb salsa de trompetes de la mort; Roger Mas en uns fideus a la cassola; Adrià Puntí convertit en arròs amb gambes i peus de porc, o les cançons de Judit Neddermann en un pastís fred de pinya amb base de galetes. 

Es tracta d'una obra didàctica per aprendre com fer un plat per llepar-se'n els dits i alhora descobrir l'artista en qui està basat el plat. És a dir, Pere Cardona va molt més enllà d'explicar la recepta, també s'endinsa en què caracteritza cada artista. A més, en la majoria de receptes es pot descobrir de primera mà què opinen els mateixos músics respecte a la cuina musical. Per exemple, Albert Pla confessa que el seu estudi de gravació és la cuina, Els Catarres consideren que "la cuina, com la música, és un espai de creació", i Pepet i Marieta assegura que "el fet que la nostra música se traduisque en un plat me sembla del tot natural, a fi de comptes són dos arts, i les arts sempre interactuen". 

L'obra és singular aquí, però té antecedents en l'escena espanyola i mundial. Sara Iníguez, cantant de la banda rockera Rubia, va publicar Recetas del rock and roll (Iberautor Promociones Culturales, 2008) amb plats que es cuinen a ritme de Coque Malla, Eva Amaral, Xoel Deluxe o Leiva, entre altres. Als anys vuitanta la dona del músic Peter FramptonMary Frampton, va irrompre al terreny editoral amb Mary Frampton and Friends. Rock and Roll Recipes (Doubleday, 1980) amb receptes inspirades en Ringo Starr, George Harrison o Rod Stewart

Els músics també mengen es presentarà el proper 22 de juny a les 7 de la tarda a la Casa Usher, al carrer de Santaló 79, Barcelona. 
Arxivat a: Enderrock, música catalana, literatura, els músics també mengen, pere cardona, cuina