Raimon rep el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

És la primera vegada en 46 anys que un músic recull el reconeixement

| 21/03/2014 a les 10:27h

En una roda de premsa celebrada aquest matí a la seu nacional d'Òmnium a Barcelona s'ha anunciat el guardonat amb el 46è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes: Raimon.
 Raimon Foto: Juan Miguel Morales

El Premi d'Honor de les Lletres Catalanes va ser instituït per Òmnium Cultural l'any 1969 i s'atorga a una persona que, per la seva obra literària o científica en llengua catalana, i per la importància i exempleritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans. A la darrera edició Josep Maria Benet i Jornet va rebre aquest reconeixement, i enguany és per a Raimon, que fa pocs dies a Madrid va recollir la Medalla de Oro del Círculo de Bellas Artes.
En el desglossament del reconeixement Òmnium ha volgut ressaltar: "Quan es llegeix la gran quantitat de paper imprès que el 'fenomen Raimon' ha generat en els prop de cinquanta anys de la seva vida artística, dues paraules hi apareixen amb insistència: originalitat i singularitat. Sempre amb paraules del musicòleg Enric Gispert: “La seva música és operativa a tot arreu perquè participa de corrents estètics universals i vigents. No s’ha deixat colonitzar per programacions a l’estil de Nashville, però, com la majoria dels músics actuals, assimila, entre altres influències, la dels nord-americans de raça africana, que han redimit els pobres blancs del llarg dejuni rítmic. Existeix un gran paral·lelisme entre algunes distintives de les músiques beat i les de Raimon. Hi ha la reacció comuna contra la tendència encaramel·lada i guindada de l’anterior generació musical contra el formalisme estereotipat, contra l’harmonia blana i sofisticada”. Cantant, poeta, escriptor. La manera de cantar de Raimon reivindica el concepte visceral de la música, el crit, l’esbós melòdic i harmònic, l’estil col·loquial i lliure".

Entrega del guardó

L'acte de lliurament serà el dimarts 10 de juny al Palau de la Música Catalana: girarà al voltant de la persona guardonada tant en l'aspecte artístic com de contingut, responent així al mateix objectiu del premi, que és de divulgació de l'obra i trajectòria del premiat d'honor. Raimon rebrà 15.000 euros i el guardó del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, obra d’Ernest Altés.

En Joaquim Vilarnau ha escrit al bloc Dies i Dies una entrada titulada "Raimon, l'intel·lectual" en relació a aquest reconeixement.
Arxivat a: Barcelona Sound