El Fimpt busca el seu espai

La 36a edició del festival de Vilanova i la Geltrú, del 14 al 16 d'octubre

| 25/06/2016 a les 07:00h

El Fimpt -Festival Internacional de Música Popular i Tradicional- és un dels festivals més veterans i emblemàtics en el camp de la música d'arrel als Països Catalans. La propera edició, en què s'estrena el tenorista Jordi Paulí com a director, tindrà lloc del 14 al 16 d'octubre i presenta algunes novetats.
Toti Soler obrirà el XXXI Fimpt i versionarà Pere Tàpias. Foto: Juan Miguel Morales

La recuperació de la plaça de la Vila com a escenari principal o la concentració dels concerts a les tardes i les nits de tres dies, de divendres a diumenge, són algunes de les novetats d'aquesta edició d'un festival que en la seva llarga història ja ha passat per diversos formats i dates en el calendari.

Es manté la tradició encetada fa uns anys d'encarregar a algun músic emblemàtic una versió particular del "Passeig del Carme" de Pere Tàpias, himne oficial del festival. Aquest cop recaurà en el guitarrista Toti Soler, que obrirà el festival al Teatre Principal amb el seu trio (divendres 14 d'octubre, 20 h) presentant el seu darrer disc, El temps que s'atura (Satélite K, 2015). El primer dia de festival es completarà a la plaça de la Vila amb la rumba de Sabor de Gràcia.

Dissabte, la segona jornada del FIMPT arrencarà amb vermut musical a càrrec de l'Orquestra Africana de Barcelona. I al vespre, una cobla diferent, La Cobla Catalana dels Sons Essencials de Marcel Casellas, presentarà el seu tercer treball, L'aloja (DiscMedi, 2016), on continua aprofundint en els patrons tradicionals i la combinació del so de la cobla amb les percussions ètniques, etc. amb la participació especial del Grup de Dansa de Vilanova i la Geltrú.



Després d'un interludi amb la fanfàrria de les Balkan Paradise Orchestra, la nit de dissabte es rematarà amb un trio europeu de categoria, Une Anche Passe, integrat per Laurent Audemard (clarinet), Stefano Valla (piffero) i Dumitru Dobrican (taragot, kaval, flauta...).

Diumenge al matí una nova edició del Firasac, la trobada de sacaires, flabiolaires i lutiers que acompanya el Fimpt, s'instal·larà a Vilanova, amb el concert dels occitans Lo Lop e la Lebre.

Finalment, el diumenge a la tarda actuarà Questioni Meridionali Folk, el grup que encapçala Piero Pesce i que treballa els ritmes del sud d'Itàlia i, més en general, de la riba Mediterrània. I per cloure el festival, uns clàssics, els tortosins Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, que actuaran amb la Banda de l'Escola de Música Mestre Montserrat.
Arxivat a: Sons de la mediterrània, Vilanova i la Geltrú, Toti Soler, FIMPT