Efemèrides

En record de Joan Trayter

Fa 15 anys de la mort de l'enginyer de so creador de Music Lan

Havia estat un dels components de Dígit Arts

| 26/03/2017 a les 00:01h

Joan Trayter als estudis Music Lan
Joan Trayter als estudis Music Lan | Arxiu Music Lan
Joan Trayter, un dels fundadors i propietaris de l'estudi Music Lan, d’Avinyonet de Puiventós, va morir el dimarts 26 de març de 2002, avui fa 15 anys. Trayter era molt conegut com a enginyer de so i per haver aconseguit muntar un estudi equipat amb els últims avenços tecnològics i haver-lo convertit en referència. Sota la direcció de Trayter, Music Lan va acollir l’enregistrament de cançons d’artistes com Mariah Carey, Manolo García, Sopa de Cabra, Jarabe de Palo, Los Rebeldes, Peret, Bunbury, Ella Baila Sola, Loquillo i Andrés Calamaro, entre d'altres.

Abans de dedicar-se plenament a l’estudi, Joan Trayter ja tenia relació amb la música. Amb una colla d’amics havien fundat el grup Indikesken, per fer la música que els agradava, i un altre grup, Summer Boys, per tocar patxanga a Empuriabava durant els estius. Amb el temps Indikesken va donar lloc, l’any 1987, a la seva banda més important: Dígit Arts.

Per poder enregistrar un disc al seu gust, Dígit Arts van decidir muntar el seu propi estudi. I per poder pagar l’estudi van tornar a tocar per a turistes a la costa, aquest cop amb el nom de Coconuts. El 1993 treien el disc El sentit de la raó (Urantia Records). “Ens hem passat vuit estius tocant patxanga cada dia a Empuriabrava i a Sant Pere Pescador per aconseguir diners per muntar un estudi de gravació propi a Avinyonet de Puigventós”, explicaven en aquell moment.
 

L'únic disc de Dígit Arts Foto: Arxiu Enderrock



Dues cançons van cridar l’atenció de l’oient no iniciat en els treballs del grup. Una era “Dalí”, on rescataven la veu de l’insigne artista recitant uns versos de Joan Salvat-Papasseit. L’altra, “Dienanmen”, amb la col·laboració de Lluís Llach, amb qui Trayter havia treballat a la mescla de la cançó “Marona”, del disc Un pont de mar blava (Picap, 1993).

Entre les iniciatives que perpetuen la memòria de Joan Trayter cal recordar el premi que du el seu nom i que cada any reconeix la feina d’un productor musical. Aquest premi, que enguany ha estat per a Joan Pons (El Petit de Cal Eril), s'entrega en el transcurs de la gala dels Premis Enderrock.
Especial: Efemèrides
Arxivat a: Enderrock, Joan Trayter, Music Lan, Dígit Arts

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.