ACTUALITAT

Del referèndum a la declaració suspesa, 11 cançons per explicar aquests dies

Hem demanat a 11 músics que ens seleccionin cançons que defineixin aquests dies històrics

Lluís Gavaldà, Cesk Freixas, Gemma Humet o Gerard Quintana recomanen cançons d'Ovidi Montllor, Iván Ferreiro, M.I.A. o Bob Dylan, entre els artistes elegits

Els músics valencians pateixen la violència feixista de la Diada

| 11/10/2017 a les 14:00h

Ovidi Montllor
Ovidi Montllor | Juan Miguel Morales
Els Països Catalans estan vivint unes jornades convulses. Des de l'emoció d'un poble unit que amb el seu esforç ha aconseguit fer realitat un referèndum fins a les múltiples mostres de violència viscudes arreu, i fins a la proclamació d'una república catalana que ha tingut 7 segons de durada. Tot plegat es pot il·lustrar amb cançons: hem demanat a dotze músics catalans que escollissin un tema per il·lustrar els dies que estem vivint. El resultat va d'Obrint Pas a Gloria Gaynor, d'Ovidi Montllor a Scorpions o M.I.A. Repassem la selecció de cadascun d'ells.

Lluís Gavaldà (Els Pets) ens proposa "I will Survive", un gran tema de Gloria Gaynor: "M’agraden les cançons protesta que no son òbvies, les que ens fan moure els malucs mentre pensem, les que de manera lúdica ens fan conscients de la força de la desobediència i el servilisme. Aquesta cançó és un al·legat contra l'esclavitud i el patriarcat, contra les cadenes i els discursos apocalípitcs. És un himne a la dignitat dels oprimits. I a ritme de música disco, amb un parell. Perquè com deia aquell, si la teva revolució és sense ballar, no és la meva. I que segueixi el mambo".



La rockera Namina proposa una cançó de The Avalanches: "Per què? En primer lloc perquè crec que hem de seguir endavant amb alegria i sentit de l'humor, que no ens els treguin. I en segon lloc, aquests dies estem vivint situacions d'un surrealisme molt i molt sofisticat i aquest videoclip és una obra d'art representativa del funcionament delicat i caòtic d'una ment privilegiada".



Cesk Freixas ha escollit un clàssic d'Ovidi Montllor:



El mateix artista que ha escollit la cantautora Gemma Humet, que en el seu cas s'ha decantat per una altra cançó, "La fera ferotge": "Parla de com el poder i els seus mitjans fan creure a tothom que aquí els dolents som el poble, quan en realitat penso que tenim motius de sobres per no ser menyspreats. Els catalans som com aquesta fera ferotge que cantava l'Ovidi: no ens sentim escoltats i, carregats de raons, ens ha arribat l'hora de dir adéu a la gàbia".



Xavi de la Iglesia (cantant de Blaumut) es decanta per "Wind of change" de Scorpions: "Va ser una cançó creada en moments de canvis, que no van ser fàcils, i representa un himne a la pau i a la llibertat.



Carles Sanjosé (Sanjosex) està dividit entre dos clàssics: "La cançó 'The Times They Are A-Changing' de Bob Dylan és un topicàs però crec que és la més adient. Tot i que per posar-hi una mica d’humor, també podria escollir el 'Satisfaction' dels Rolling Stones".

Un dels temes de Sanjosex coincideix també amb Gerard Quintana: "N'hi ha moltes que escolto aquests dies pensant en el que està passant. Des del 'Sunday Bloody Sunday' d'U2 fins al 'Call it Democracy' de Bruce Cockburn. Però em quedo amb 'The Times They Are A-Changing' de Dylan. És fonamental entendre la lletra. És una cançó que cantàvem amb Els Miralls de Dylan. És de l'any que vaig néixer i em fascina com després de més de 50 anys pugui descriure tan bé els moments que estem vivint. Potser perquè parlava d'un canvi irreversible des de baix, des del poble, com el que estem vivint a Catalunya. Dylan ha fet servir la metàfora del diluvi sovint, Llach va fer servir la de 'L'Estaca'. I les dues tenen més sentit q mai. Res no atura la força de l'aigua".

Louise Sansom i Ferran Palau (Anímic): "El vídeo és un clar exemple del nostre dia d'avui. És un tema amb molta tensió on la policia busca persones pèl-roges com si fossin deliqüents, quan només són persones pèl-roges. Com si fossin delinqüents quan només són persones portant vides normals. Ehem... Aquesta versió llarga val la pena ser vista tota sencera, tot i que ja avisem que conté molta violència".



Santi Balmes (Love Of Lesbian) es decanta per "El eliquilibrio es imposible", una cançó de l'amic Iván Ferreiro amb "una lletra molt adient per la incomunicació actual":


Pep Sala recorda, per a aquests dies, un clàssic de Sau: "Coses de la vida, es va donar la casualitat que estàvem escoltant el disc 'Una nit al teatre' que traurem aviat –un doble disc en directe de Sau– abans d'enviar-lo a fàbrica. Estàvem fent una escoltada de dalt a baix. Va ser el diumenge passat i teníem la televisió posada, i just quan sortien les imatges de les batusses de la policia sonava “No he nascut per ser militar”. Malauradament la tornada encaixava perfectament: 'No em pegui que jo no sóc militar'. Semblava un videoclip...".



Per a aquests dies, Roba Estesa recorden el lipdub que van enregistrar a Vic del tema "La flama" d'Obrint Pas:


Per acabar, Joana Serrat aquests dies troba adient escoltar "Alabama", de Neil Young;

 
Especial: Llistes
Arxivat a: Enderrock, 1 d'octubre, llista, independència, actualitat

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.