Obituari

​Mor Tony Vilaplana, pioner del rock en català

Va enregistrar vuit cançons en català en dos discos EP

Ha mort als 72 anys

| 31/10/2017 a les 17:58h

Tony Vilaplana
Tony Vilaplana | Arxiu Concèntric
Nascut a Sabadell el 1945, Tony Vilaplana es va aficionar al rock escoltant per la ràdio els ídols del moment, sobretot Elvis Presley i Paul Anka. Es presenta a un concurs de Ràdio Sabadell i com a finalista ha de cantar a Ràdio Barcelona. Allà sedueix Joaquín Soler Serrano, que el recomana a Vergara.

Entre el 1962 i el 1964 va enregistrar nou discos EP, set en castellà i dos en català. Curiosament, els discos catalans els va signar amb dos noms diferents. Són “El teu besar” / “Retén la nit” / “El tangaccio” / “A la teva edat”, signat com a Tony Vilaplana (Vergara, 1963), i “Jo sé d’un Lloc” / “Yeh! Yeh!” / “El Vell” / “Dos perfils a contrallum”, signat només amb el seu nom de pila, Tony (Concèntric, 1965).

El 1966 va haver de fer el servei militar i a la tornada ja no es va reincorporar al món de la música. No obstant això, la seva empremta ha quedat molt viva, especialment entre els músics de Sabadell i entre els companys de generació, que avui han lamentat la seva mort a través de les xarxes socials.




El mateix dia que se'n va Daniel Viglietti
La mort de Tony Vilaplana es produeix el mateix dia que ens ha deixat un dels grans cantautors, l'uruguaià Daniel Viglietti. Autor de cançons com ara "Canción para mi América (Dale tu mano al indio)" o "A desalambrar", el cantant va forjar amistat amb Raimon durant les estades del valencià a l'Uruguai. Per correspondre l'hospitalitat, el 1993 Raimon va convidar Viglietti a participar a la commemoració dels 30 anys d'Al Vent al Palau Sant Jordi. A més, Cesk Freixas i Feliu Ventura han cantat en català dues versions diferents d'"A desalambrar".

Arxivat a: Enderrock, Tony Vilaplana, Tony, Daniel Viglietti

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.