Crònica

Una nit al circ dels Sopa

La Nit dels Sopa, el primer festival organitzat per Sopa de Cabra, ha servit per cloure el Festival Temporada Alta i la gira de concerts del grup

El poderós directe de la banda gironina ha estat acompanyat pels concerts del saltenc Adrià Puntí i els murcians M-Clan

| 10/12/2017 a les 00:17h

El Pavelló Fontajau de Girona durant 'La Nit dels Sopa' Foto: Gemma Martz

 
Dos anys després de l'aparició de Cercles (RGB Music, 2015), el seu darrer treball discogràfic, Sopa de Cabra ha pujat a l'escenari del Fontajau de Girona, un pavelló que ja havia trepitjat per darrera vegada el setembre del 2011 en la gira de conmemoració dels 25 anys de la banda. Amb La Nit dels Sopa, el grup gironí ha volgut tancar la gira tot organitzant el seu particular Rock and Roll Circus amb la programació dels concerts d'Adrià Puntí i els murcians M-Clan

Puntuals, l'iniciàtic crit de "Bona nit, malparits!" va donar pas a un repertori imbatible iniciat per "Tot queda igual" i "Bloquejats", dos dels primers himnes de la nit. Una sòlida banda liderada per les guitarres de Josep Thió i Jaume 'Peck' Soler embolcallaven la veu d'un Gerard Quintana que aprofitava els temps morts entre cançons per desplegar missatges a favor de la llibertat que justificaven la repesca de "Tornaré a ser lliure", adaptació del "I Shall Be Released" de Dylan. Del seu recent Cercles van sonar durant els primers compassos del concert "Dolços plans" i "Sense treva". La semiacústica "Si et quedes amb mi", una de les cançons del mític Ben endins (Salseta Discos, 1991) va convertir el Fontajau en un inmens karaoke i "Hores bruixes", l'única cançó de Sss... (BMG-Ariola, 1996) que va sonar durant la nit, trenava el baix màntric de Francesc Lisicic amb la poesia de Quintana: "i ja la mort no tindrà cap domini".

Va ser després de la incombustible "El carrer dels torrats" que Quintana va provocar els primers crits de "Llibertat" i "Independència" en dedicar "Seguirem somniant" als presos polítics d'Estremera i Soto del Real i als membres del Govern a l'exili. La balada dedicada a Joan Cardona 'Ninyín' feia encendre al públic la llum dels telèfons mòbils.
 

Gerard Quintana i Adrià Puntí intepretant "El boig de la ciutat" Foto: Gemma Martz


Després de "Eix de rotació", de Cercles, i "Els teus somnis", de Plou i fa sol (Música Global 2001), Quintana va introduir una versió que no interpretaven en directe des de fa 28 anys: "Immaculate Fools", de la banda anglesa homònima. La cançó va comptar amb el concurs de David Soler a l'steel guitar, i la improvisada presència d'Adrià Puntí a l'escenari. El saltenc es va quedar a l'escenari per acompanyar a la veu i a la guitarra el clàssic "El boig de la ciutat" interpretada en clau acústica.

El grup va enllaçar "El far del sud", "Sents" i "Si et va bé", tres cançons de Nou (1999) i Plou i fa sol (2001), els seus aclamats discos editats a cavall del s. XXI per Música Global. La darrera és precisament la cançó que Sopa de Cabra ha regalat al president Carles Puigdemont i al conseller Lluís Puig per a la campanya de Junts per Catalunya.
 

Sopa de Cabra a 'La Nit dels Sopa' Foto: Gemma Martz


Va sonar també una de les balades més extraordinàries del grup, "Mala sang", una cançó coescrita per Lisicic i Quintana i que va ser el preàmbul de l'enèrgic medley de "No tinguis pressa" i "Sota una estrella", dos temes de l'exitosa primera època de Sopa de Cabra tacats per notoris problemes de monitoratge. El concert es va tancar oficialment amb l'èxit "Camins": "mai no és massa tard per tornar a començar".
 

Gerard Quintana a 'La Nit dels Sopa' Foto: Gemma Martz

La música es va reprendre amb "Cercles", amb Quintana acompanyat per la veu de Núria Mancebo, cantant de la banda saltenca Bigblack Rhino. Les col·laboracions no van acabar aquí, i a Mancebo s'hi va sumar l'steel guitar de David Soler i la veu de Ramon Mirabet per interpretar "Podré tornar enrere".

La segona tanda de bisos es va encetar amb una acústica "Mai trobaràs" i va derviar en "You Shook Me All Night Long" d'AC/DC amb Núria Mancebo, David Soler i el cantant de M-Clan, Carlos Tarque. Després de presentar la banda, la nit va esclatar –com no podria ser d'una altra manera–, amb "L'Empordà", l'himne generacional per excel·lència dels néts de l'avi Siset.

La Nit dels Sopa ha coronat una de les etapes més exitoses de la carrera de Sopa de Cabra, que ha allargat la seva joventut, coincidint amb el 30è aniversari de la seva existència. El festival d'un sol dia, organitzat pel grup, té voluntat de continuïtat i pretèn programar artistes propers a l'esperit filosòfic i musical dels gironins. 

 

Adrià Puntí a 'La Nit dels Sopa' Foto: Gemma Martz

 

Carlos Tarque, cantant de M-Clan Foto: Gemma Martz

Arxivat a: Enderrock, M-Clan, La Nit dels Sopa, Adrià Puntí, Sopa de Cabra, Girona, sopa de cabra

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.