Efemèrides

"Els Segadors", d'aniversari

Una llei del Parlament de Catalunya de fa 25 anys en va decretar l'oficialitat

| 25/02/2018 a les 11:00h

Pintura d'Antoni Estruch
Pintura d'Antoni Estruch
La cançó “Els segadors” va ser declarada himne oficial de Catalunya, segons una llei del Parlament de Catalunya aprovada el 25 de febrer de 1993 i la seva oficialitat va ser novament confirmada per l’article 8 de l’Estatut d’Autonomia del 2006. Tot i això, la peça ja rebia el tracte dhimne oficiós amb anterioritat, des de principi del segle XX. La versió actual d’“Els segadors” parteix d’una cançó que narra els fets del Corpus de Sang, el 1640.

La lletra original –interpretada per Rafael Subirachs a les Sis Hores de Canet el 1975, tot i que estava prohibida– tenia un alt contingut bèl·lic. La música prové d’una antiga cançó eròtica, tal com posa en relleu el musicòleg Jaume Ayats al llibre Els segadors. De cançó eròtica a himne nacional (L’Avenç, 2011) i el documental Bon cop de falç, produït per GRUP ENDERROCK, L’Avenç i Clack i amb la coproducció de TVC i La Xarxa.



El Parlament de Catalunya va establir per a la versió oficial la lletra d’Emili Guanyavents del 1897 i la música de Francesc Alió del 1892. La primera gravació de la cançó prové de l’any 1900, harmonitzada per Enric Morera, cantada pel Cor Catalunya Nova i publicada pel segell E. Berliner’s Gramophone. Només se’n va editar 500 exemplars, dels quals tan sols se’n conserva un. El tema d’“Els segadors” ha estat àmpliament versionat en multitud d’estils. Entre els grups i cantants que l’han gravat es pot destacar Santi Arisa, la Coral Sant Jordi, Núria Feliu, Kepa Junkera, l’Orquestra Maravella, Perrocker, Els Pescadors de l’Escala, Marina Rossell, Ferran Savall, Serge Utge-Royo... Fa pocs mesos els nord-americans A Sound of Thunder en van presentar una versió en clau heavy que es va fer viral i els va dur de gira per Catalunya.
Especial: Efemèrides
Arxivat a: Enderrock

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.