A través de la cançó
L'assassinat del jove independentista va colpir contundentment l'escenari musical, sobretot al País Valencià. D'allà van sorgir cançons en reconeixement a la seva figura, com el "No tingues por" d'Obrint Pas, que tot i que actualment és l'homenatge més conegut al jove de Burjassot, no va néixer amb aquest objectiu. Xavi Sarrià, membre fundador d'Obrint Pas, explicava a Enderrock: "El tema no diu res de Guillem Agulló, la gent la va interpretar així i la cançó va créixer sota el context del seu assassinat".
La cita completa de Sarrià a la revista número 241 era aquesta:
"La nostra és una generació marcada per l’assassinat de Guillem Agulló, uns fets que ens van tocar de molt de prop i que van fer que ens adonàrem que ser independentista a València era una cosa molt seriosa, que no és que ens pogueren trencar la cara, que açò en certa manera ja ho tenies assumit, sinó que et podien arribar a matar. Aquesta mort ens haguera pogut acollonir, fer-nos marxar cap a casa, però en lloc d’açò vam fer un pas endavant, vam unir-nos més, vam madurar i vam assumir el repte. És obvi que aquell crim ens va marcar generacionalment. I és del que parlen les nostres cançons. És una forma de recuperar una certa autoestima, perquè explicar el que ha passat és important. Sempre estem instal·lats en la derrota, i si ens comparem amb altres cultures minoritzades, ací tenim el més important, explicat en paraules d’un poeta palestí, “tenim allò que no els agrada: el futur”.
Sobre "No tingues por", Vicent Partal escrivia això a l'Enderrock 150:
"Aquell 1993, a València, a Montanejos per a ser exactes, una colla de nazis matava Guillem Agulló i clavaven un punyal al cor de tota una generació de valencians, una generació que els Obrint Pas representen. Aquella mort, aquell assassinat ens va marcar profundament, i és per això que en els concerts la gent clama 'cap agressió sense resposta', recordant-lo".
Altres músics de la generació de valencians que van viure l'assassinat d'Agulló expliquen també com va afectar en l'àmbit musical del País Valencià dels 90. Feliu Ventura expressava a la revista que "els músics que vam començar a treballar després de l’assassinat de Guillem Agulló al País Valencià –no només Obrint Pas o jo mateix, sinó molts d’altres grups– vam fer una cosa diferent: parlar de sentiments".
L'assassinat d'Agulló ha servit també com a denúncia d'altres agressions i assassinats efectuats per l'extrema dreta. Al Tall va estrenar el 1977 una cançó sobre l'assassinat de Miquel Grau, un jove a qui li van tirar un totxo al cap mentre penjava cartells per a la manifestació de la Diada del País Valencià. La banda ho recordava al número d'Enderrock d'octubre del 2010:
Homenatges d'avui pels 25 anys sense Agulló
David Fernàndez ha estat un dels que més vegades ha reivindicat la figura de Guillem Agulló en la política catalana dels últims anys. Avui, precisament, ell i la resta d'Ovidi4 entonaran un clam en forma de concert al Palau de la Música de València en memòria d'Agulló.
Contra el dia, encara,
— David Fernàndez #Afrin (@HiginiaRoig) 11 de abril de 2018
que ho van voler matar tot,
som la generació #GuillemAgulló.
Els fills i les filles antifeixistes que
una família de dignitat granítica
van parir arreu. I ací seguim.
Sempre amb vosaltres.#25anysambtu pic.twitter.com/xcCd0OjI7O
Les mostres en record de Guillem Agulló no fan callar els artistes dels Països Catalans. Les xarxes avui van plenes del hashtag #25anysAmbTu.
Hui es compleixen 25 anys de l'assassinat de #GuillemAgulló. Una ganivetada al cor va acabar amb la seua vida fulminantment. Va morir per les seues idees a mans del feixisme. Vint-i-cinc anys després seguim recordant-lo i seguim dient #nioblitniperdó https://t.co/5js60GDSWW pic.twitter.com/8G6t8qxgm2
— Pau Alabajos (@PauAlabajos) 11 de abril de 2018
— Cesk Freixas 🎗️ (@ceskfreixas) 11 de abril de 2018
25 anys de l'assassinat de Guillem Agulló. Ni oblit ni perdó.#25anysambtu #GuillemAgulló https://t.co/CTfEGmW2p0
«Ells, els pares de Guillem, són un ressort al nostre cervell cada vegada que escoltem la paraula resiliència.» #25anysAmbTu amb vosaltres https://t.co/CK4HewCrTR pic.twitter.com/5YtYVXZryJ
— Feliu Ventura (@FeliuVentura) 11 d’abril de 2018
Fa 25 anys que els nazis van assassinar un dels nostres. I la nostra innocència. Jo en tenia 16. Guillem, 18. N'érem pocs. Però hui som milers.
— Xavi Sarrià (@xavisarria) 11 d’abril de 2018
I no t'oblidem. #25anysAmbTu #GuillemAgulló #Antifeixisme pic.twitter.com/4bQRcBXkFO