actualitat

Mor el guitarrista «laietà» Luigi Cabanach

Lluís Canabach va formar part de Màquina!, Orquestra Mirasol i Música Urbana

Al llarg de la seva carrera va acompanyar artistes com Gato Pérez o Maria del Mar Bonet

| 25/05/2018 a les 10:28h

Màquina! en una foto promocional. Luigi Cabanach a baix a la dreta
Màquina! en una foto promocional. Luigi Cabanach a baix a la dreta | Arxiu Jordi Batiste
El guitarrista Lluís 'Luigi' Cabanach ha mort avui, segons ha informat el seu amic i company musical durant anys Jordi Batiste.

Cabanach va formar part del grup de rock progressiu Màquina!, del que també formava part Jordi Batiste i pel que van desfilar músics com Carles Benavent. Durant la seva estada al grup va enregistrar l'històric LP Why? (Diábolo, 1970). Després d'un pas fugaç per la banda Arrels, el 1975 va formar part de l'Orquestra Mirasol, i el 1976 va enregistrar amb Música Urbana el seu primer disc homònim (Edigsa/Zeleste) juntament amb Joan Albert Amargós i Lucky Guri.

Luigi Cabanch va grava amb Guillermina Motta el seu disc Canticel (Edigsa, 1976), dedicat a poemes de Josep Carner, i la banda sonora de la pel·lícula de Bigas Luna Tatuaje, sobre les aventures del detectiu Pepe Carvalho. Després d'acompanyar en directe a Joan Manuel Serrat, Cabanach va treballar amb el rumber Gato Pérez els seminals Cara bruta (Ocre, 1978) i Romesco (Cabra, 1979). Amb ell, va escriure una de les seves cançons més populars, "La curva del Morrot" 

Durant els anys 80s es va dedicar sobretot a la docència, fins que el 1987 va col·laborar amb Maria del Mar Bonet a l'LP Gavines i dragons (Ariola). El 1988 va crear el grup Meridiana juntament amb Jordi Rallo a la tabla índia, Steve de Swart al baix, Javier Mas a l'arxillaüt i bandúrria, i Andreu Ubach a la percussió. Anys més tard s'hi incorporaria Neila Amel Benbey a la veu, i posteriorment el format es reduïria a un trio amb Cabanchi i Rallo.

Una de les darreres formacions del guitarrista va ser Kavanak, un grup gracienc que interpretava música amb dinàmica i matisos, íntima però també capaç d’explosions rumberes. A la guitarra de Cabanach i la potent i commovedora veu de Mercè Serramalera s’hi sumaven el baix de Guille Pérez i les percussions de Xavi García. La banda va enregistrar un disc, ¿Qué está pasando? (autoeditat, 2013).

Luigi Cabanach va formar part de la gira de Jordi Batiste al Circuit Folc del 2016, on el músic barceloní presentava l'espectacle retrospectiu Toca revisió.

 
Arxivat a: Enderrock, maquina, luigi cabanach, jordi batiste, gato pérez, música urbana, orquestra mirasol

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.