Avantpassats en cerimònia
Aquest 2018 la Fira estarà centrada en els rituals, que són la demostració de la cultura i les arrels dels nostres avantpassats. En tant que les cerimònies destaquen per la seva força estètica i per la unió de la comunitat, la Fira està convençuda que serveixen com a font d'inspiració als artistes. Per aquest motiu, el festival inclourà propostes que incideixen en aquesta idea i el seu cartell repassarà també els diferents tipus de rituals existents.
Exilis de benvinguda
El tret de sortida serà el 4 d'octubre amb la companyia basca Kukai Dantza i el coreògraf israelià Sharon Fridman, que mostraran el seu espectacle Erritu a la nau central de la Seu de Manresa. A mode de prèvia, però, l'artista Ada Vilaró creuarà durant sis dies la comarca del Bages amb la seva performance sobre els exilis de l'ànima.
El Japó dansant
La bailaora Eva Yerbabuena presentarà el divendres 5 d'octubre el seu espectacle Cuentos de azúcar, que uneix l'univers del flamenc amb la cultura japonesa en una mateixa posada a escena. Ho farà de la mà de l'artista Anna Sato, cantant tradicional de l'illa japonesa d'Amami.
Entre la programació de la Fira també hi destaquen altres disciplines. En l'àmbit del circ, per exemple, Animal Religion experimentarà amb l'acrobàcia i Circ Pistolet reflexionarà sobre l'amistat amb la música de la Companyia Elèctrica Dharma. Pel que fa al món de la dansa, la cantant manacorina Joana Gomila oferirà un espectacle sobre la creació de memòria col·lectiva amb la ballarina Lali Ayguadé, i es completarà el trident de disciplines amb diverses obres teatrals de la Xarxa Alcover.
Diàleg de gaita i viola de gamba
Una de les actuacions més esperades és l'homenatge a la música celta del nord i del sud d'Europa amb Jordi Savall i Carlos Nuñez, que porta el nom de Diàlegs celtes i que es realitzarà l'1 d'octubre al Kursaal com concert previ de la Fira.
La improvisació contemporània és un dels elements sempre presents a la Fira. En aquesta línia, el pianista andalús Chano Domínguez i el trompetista sard Paolo Fresu presentaran el seu projecte comú, i el violonista polonès Janusz Prusinowski i el graller Manu Sabaté també col·laboraran plegats.
Músiques del món
No hi faltaran tampoc propostes musicals de racons ben variats del món. A la programació de la fira manresana hi figuren la guitarra tuareg de Bombino, els anglopalestins 47Soul, el trio de personatges de la Mediterrània Sirventés i el basc Kepa Junkera, entre molts altres artistes.
Folk de ball
La Nit de Ball Folk és ja un dels clàssics de la Fira. Enguany ocuparan la Taverna de la Fira grups locals com 21 Boutons, les occitanes Cocanha i l'orquestrina Aires del Montseny.
Les cançons seran sempre nostres
El premiat amb el Premi Teresa Rebull aquest any ha estat Arnau Tordera d'Obeses, i per aquest motiu presentarà de manera inèdita i de la mà de Magí Canyelles la seva proposta Les cançons seran sempre nostres a la Fira Mediterrània.
Tres valors emergents
A més, també hi seran Les Anxovetes, amb el seu projecte (d)ones; Jonatan Penalba, revelació del cant tradicional valencià, i Balkan Paradise Orchestra, guanyadores del darrer concurs Sons de la Mediterrània.
València poètica