Obituari

​Mor Charles Aznavour

Amb 94 anys, tenia projectats una desena de concerts

El cantautor Ramon Muns va col·laborar amb ell

| 01/10/2018 a les 16:45h

Charles Aznavour al festival Les Méditerranéennes de Leucate el 2008
Charles Aznavour al festival Les Méditerranéennes de Leucate el 2008 | Xavier Mercadé
Shahnour Vaghenag Aznavourian, conegut al món de la música com a Charles Aznavour, ha mort avui a 94 anys.

Fill d’un baríton d’origen armeni nascut a Georgia, Aznavour va heretar el gust per la música del seu pare i va començar a cantar de ben jove, als 9 anys. Quan en tenia 22, va acompanyar Edith Piaff en una gira per França i els Estats Units.
 

Charles Aznavour amb la cantant mallorquina Concha Buika. Foto: Xavier Mercadé


El cantant badaloní Ramon Muns va treballar amb Aznavour l'any 1972 a París. "Jo vivia a París i em guanyava la vida fent actuacions i també supervisant la pronuncia en castellà d'artistes francòfons famosos. Un dels que vaig assessorar va ser Aznavour. Va ser a l'estudi Barclay de l'avinguda Wagram, i jo em vaig situar al control, al costat de la taula de so, i em van dir 'si veus que pronuncia alguna cosa malament, prems el botó i li dius la manera correcta de pronunciar-ho. Home, no li facis gaires vegades perquè no li agrada…'. I bé, sí, el vaig tallar algun cop". Amb tot, Muns recorda el cantant francès com una persona amable i cordial. D'aquella sessió en van sortir sis cançons en castellà d'Aznavour, entre les quals hi ha "Viví", "Trousse-Chemise" i el gran èxit "Morir de amor".

Va compondre música per altres cantants, va fer d’actor (fins i tot va guanyar un premi Cesar a la a la millor interpretació masculina) i va ser un ferm activista en favor del poble armeni. Va vendre més de cent milions de còpies dels seus discos, que va enregistrar en set idiomes, i les seves cançons han estat versionades per artistes com ara Elton John, Bob Dylan, Ray Charles, Elvis Costello, Céline Dion, Julio Iglesias, Edith Piaff i Sammy Davis Jr, entre altres.

Aznavour va trepitjar un escenari de Catalunya per darrera vegada el passat 20 d’abril al Gran Teatre del Liceu.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Charles Aznavour, Ramon Muns

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.