opinió

El «copyright» posa fre als gegants d'internet

Oriol Orfila, president de l'Associació de Productors i Editors de Catalunya, reflexiona sobre l'aprovació de la nova directiva del 'copyright' a Europa

| 03/10/2018 a les 18:30h

Imatge il·lustrativa
Xavier Mercadé
L'aprovació de la directiva del copyright a Europa i el seu famós (i polèmic) article 13 és molt important perquè protegirà millor els creadors europeus davant dels gegants d'internet, que fins ara tenen la paella pel mànec. En contra del que s'ha dit, aquesta directiva no posa en perill ni la llibertat, ni la circulació d'idees per internet, ni suposa una censura prèvia.

Aquests són els arguments als quals el Partit Pirata –amb el nom ja paga– ha donat suport en una aliança antinatura pels gegants tecnològics americans, ha volgut difondre interessadament per crear confusionisme. La directiva especifica molt clarament quins usos quedaran subjectes a la nova norma i, en definitiva, es tracta dels continguts creatius que tenen drets d'autor (com la música o el cinema). En resum, el que canvia a partir d'ara és que els grans proveïdors de continguts gratuïts a Internet (com YouTube) hauran d'obtenir una llicència prèvia dels propietaris de les obres musicals o audiovisuals que es pengen, enlloc de la situació actual, en què és el propietari qui ha de reclamar els seus drets un cop el vídeo ja està penjat.

Aquesta inversió de la situació ha de donar més poder de negociació als creadors davant les grans plataformes, cosa que fa preveure eventualment una millor remuneració als creadors de contingut. La nova norma té especial cura també amb què això no sigui un fre per a possibles start ups i especifica que només s'aplicarà estrictament als grans proveïdors que dominen Internet (un cop més YouTube, Facebook, Instagram…).

Un altre aspecte positiu és que, en regular aquest sector, augmentarà la competitivitat de plataformes que sí que remuneren més adequadament als creadors, com són Spotify o Apple Music. Des de l'associació de productors i editors catalans APECAT, valorem molt positivament aquest primer pas cap a una major protecció de la creació cultural en el món digital.
Especial: Opinió
Arxivat a: Enderrock, copyright, Oriol Orfila, APECAT, opinió

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.