El director de la Fira, Joan Gregori, explica que la Fira Valenciana de la Música va sorgir "enmig d'un entorn polític d'apartheid cultural cap a tot el que era la música feta al País Valencià, però alhora com un miracle, perquè va coincidir que hi havia una potència artística molt gran". D'aquest projecte enguany se'n celebra la sisena edició, marcada per una forta presència d'artistes valencians que remouran el públic que assisteixi a la cita.
Els directes de la Fira, dia a dia
El 8 de novembre hi haurà el contrabaixista Jaume Guerra, rebatejat com a Jim War Brou en el seu nou projecte de versions en clau jazzística, que ha donat un nou fruit amb l'EP Sessions feréstegues (Sedajazz Records, 2018). Marcel Lázara i Júlia Arrey pedalaran fins a la capital de la Plana Alta per portar-hi les seves cançons d'influència brasilera, i Gem també hi farà sonar el seu repertori més emotiu.
Des de Mallorca el trio de power-pop Saïm oferirà el 9 de novembre el seu directe eufòric a través dels temes de la seva darrera referència, Accidents (Bubota Discos, 2017). Per fer baixar l'acceleració dels illencs, Núria Graham aterrarà a Castelló amb el seu rock d'autora i les cançons de Does It Ring a Bell? (El Segell del Primavera, 2017), i els més amants de lo alternatiu es revolucionaran amb l'actuació de Cuello, un dels grups més inquiets i contundents del País Valencià.
La traca final, però, estarà carregada d'imprescindibles. La formació mestissa Mafalda presentarà el 10 de novembre el seu quart treball discogràfic, Palabras forman caos (autoeditat, 2018), i s'unirà així a la llista de concerts estrella de la Fira, juntament amb el de La Habitación Roja, una de les icones de l'escena indie-pop valenciana. Des del terreny de la música d'arrel, la frescor i la gràcia d'Els Jóvens faran gala del seu disc de debut, i se situaran així com un dels grups emergents amb més projecció del panorama valencià.
Cartell de la fira Trovam 2018. Foto: Arxiu