CANÇÓ PER CANÇÓ

Desentrellant «Escandaliciós», el nou àlbum de Macedònia

La quarta generació de la banda estrena avui el segon disc

 El lletrista i creador del grup, Dani Coma, ens l'explica cançó per cançó

| 14/12/2018 a les 12:00h

Macedònia
Macedònia | La Fotogràfica
Avui surt el nou àlbum del grup familiar MacedòniaEscandaliciós (Promo Arts Music, 2018). Després de quinze anys del primer CD i de quatre generacions de joves cantants, la formació segueix produint temes nous per als nens i nenes.

Escandaliciós és el segon disc de les cantants actuals i, segons el productor i creador del grup, Dani Coma, demostra l’evolució de les fruites d'aquesta generació: Mar Blanch (Maduixa), Gina Santaló (Llimona), Anna Cascos (Pinya), Noa Massoutié (Kiwi) i Carlota Arrey (Mandarina). "En aquest segon disc hi traspua una mica més com és cadascuna, amb virtuts i defectes", comenta Coma; "a més, aquest se’l senten una mica més seu i tenen la sensació d’haver après moltes coses". Parlem amb el compositor de les cançons del grup sobre els temes d'aquest nou àlbum.



1. "Avui t’estimo"
"Amb aquesta cançó, que té una lletra molt curta, definim què és per nosaltres estimar. Un estimar que no només és a una parella, sinó també a un pare, a una mare, un germà, un amic o una amiga. La tornada diu 'tu fas que em senti bé i em desfàs els pensaments dolents, tu fas que em multipliqui i m’expandeixi'. I el títol és 'Avui t’estimo' perquè és avui que tu em fas sentir així i per això és avui que t'estimo."

2. "Escandaliciós"
"Parla de l''instant previ': quan ens està a punt de passar una cosa, en realitat ja ens està passant. Si vas a EuroDisney, les ganes que tens els dies abans ja formen part de l'experiència d'anar a EuroDisney. Aquesta idea de l'instant previ està inspirada en un article de la periodista Tatiana Sisquella. Ho hem volgut descriure amb la paraula 'escandiliciós', perquè ens sembla més fàcil definir la sensació que et provoca l'instant previ que el moment en si. En realitat, però, no ens ho hem inventat nosaltres, sinó que la paraula també la diu un personatge del musical Wicked."
 
3. "Blue Blue"
"És una tonteria molt gran, una sàtira. Explica la història d’una noia que roba una idea a un nen petit que en el seu moment va dir que si el mar era de color blau era perquè els peixos feien 'blue blue'. Aleshores aquesta noia ho diu i això la converteix en viral. Al videoclip juguem a reflectir la idea que els youtubers o els influencers el que ofereixen no és res tan original ni enginyós, però potser han estat els primers de pensar en difondre-ho. Fem una mica de sàtira d’això, però no és una crítica."

 
4. "Equilibri"
"És una cançó molt guai que parla de tota mena d'equilibris. La cantant comença dient com pensava que els equilibris eren enfilar-se sobre una barana i no caure. Però ha descobert que també ho són arribar a final de mes, fent referència als pares, o aprendre que si una cosa no la fem bé, no vol dir res, perquè n’hi haurà d'altres que sí que les sabem fer. També parlem dels equilibris socials: sobre com no està bé que alguns s’atipin i d'altres, en canvi, no tinguin res per menjar." 
 
5. "Senyor Groc"
"Hem aprofitat el moment polític actual, l'hem mirat des de fora i hem vist que el color groc de sobte ha agafat una gran rellevància. I hem fet una cançó que parla del color groc, d’aquesta cosa abstracta que de cop s’ha convertit en el dimoni o en la salvació. Que ha esdevingut un símbol. Així que agafem el color i ens inventem una ficció al seu voltant. El situem a la paleta d’un pintor i expliquem que no es porta bé ni amb el magenta ni amb el cian (que juntament amb el groc són els tres colors primaris). Aleshores el groc decideix marxar i viure en llibertat, fora de la paleta d’aquest pintor. El pintor, doncs, representa que ara pinta sense el color groc. És una ficció que evidentment fa pensar en el panorama polític però nosaltres en realitat parlem del Senyor Groc, el Senyor Cian i el Senyor Magenta. És una cançó divertida i, a més, és una mena de trap molt suau."

6. "Sola"
"És una cançó que parla d’una noia a qui fan sentir malament, però la comença amb un caràcter i l’acaba amb un altre. A l’inici del tema, la nena ha quedat amb unes amigues que fan veure que no la veuen. Convençuda que l’han vist decideix conformar-se i quedar-se amb els seus amics imaginaris. Al final, per això, fa un gir i desmenteix i s’enfada amb la reflexió anterior: 'Res d’amics imaginaris, seré forta i valenta, el fet que no em facin cas no vol dir que jo no hi sigui'. Acaba sent una al·legoria del que hauria de ser un noi o una noia amb força, coratge i ganes de lluitar."

7. "Marenostrum"
"Parla d’un superordinador de simulacions que hi ha Barcelona, el Marenostrum, que utilitzen científics de tot el món per fer investigacions sobre el canvi climàtic, el càncer, la medicina, etc. La cançó ens la va encarregar el Barcelona Supercomputing Center (BSC) amb la intenció d’animar totes les nenes, ja des de pirmària, a estudiar carreres científiques, perquè s’han adonat que hi ha més nois que noies. Aleshores, representa que durant tot aquest curs tots els nens i nenes d’arreu d’Espanya (perquè la cançó l’hem feta també en castellà) que visitin el Marenostrum començaran i i acabaran la visita escoltant el tema i treballaran tots els aspectes de l’ordinador a través de la lletra."


 
8. "Reina"
"Aquesta cançó és l’única del disc que no he fet jo, sinó que l’ha fet en Ferran Martín, guitarrista de la banda, i és la continuació d’una altra (també composta per ell). Al disc Flors (Promo Arts Music, 2013) hi tenim una cançó que es diu "Invasió" que parla d’un nen que des des la panxa de la mare avisa els seus pares que es preparin perquè hi hauria una invasió a casa quan ell neixi, que ell sortirà i manarà. "Reina" parla de la mateixa família però ara els neix una nena. I ara és la nena que li diu al seu germà que es prepari que ara ve a ella i manarà, imposarà la llei del més feble."

9. "Amb rodes"
"És molt guai tot i ser una història amb la qual potser poca gent se sent identificada. Parla d’una nena que té la mare amb cadira de rodes. Totes dues s’han fet grans ja i xerren de quan la nena era petita i de com li agradava pujar a la falda de la mare i li deia 'quina barra, estàs tot el dia asseguda!'. I ara se n’adona, una mica avergonyida, que retreia això a la seva mare. Però aleshores s’ho permetien. La tornada és molt bonica perquè diu 'tu ja saps que des de la teva falda el món millora'. És una història atípica, però enfocada d’una manera molt sana i tendra."

10. "Inclusive world"
"És en anglès perquè és un encàrrec del Consell Assesor Jove del Síndic de Greuges de Catalunya. Es veu que ells fan unes trobades europees cada any amb els consells d’altres ciutats com Londres, París, Atenes, Roma, etc. i aquest any la trobada es feia a Barcelona. Per això ens van demanar de fer una cançó amb la temàtica comuna de les discapacitats mentals, perquè volien fer alguna cosa especial més enllà de les xerrades. Aleshores ens vam aplegar tots per fer una pluja d’idees i després nosaltres vam fer aquesta cançó que parla d’un món més inclusiu on aquests nois i noies amb discapacitats no tinguin problemes per trobar feina, hi hagi accesos adaptats per tothom, etc. I la vam fer en anglès perquè vam realitzar una mena de taller amb tota aquesta gent d’arreu d’Europa per ensenyar-los la cançó."


 
11. "Mulla’t"
"És per una campanya molt guai de la Federació Esclerosi Múltiple (FEM). Volien una cosa alegre i vistosa que animés tothom a tirar-se a l’aigua per lluitar per la campanya. La veritat però és que el tema acaba tenint un discurs vàlid per a qualsevol iniciativa: perquè diu 'mulla’t, tira’t a l’aigua, esforça’t, la força la fas tu'. A més, té un toc de música urbana que segurament si no fos un encàrrec no l'hauríem fet, però ens ha agradat, i de fet és uns dels nostres vídeos més vistos."

Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Macedònia, cançó per cançó, Dani Coma, Escandaliciós

COMENTARIS

Blue blue

Anònim, 11/01/2019 a les 15:32

M'encanta aquesta cançó

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.